Jens Stoltenberg: Peste 100 de avioane de luptă au fost puse în alertă. NATO și-a activat planurile de apărare pentru țările membre din Europa de Est

  • 24 Februarie 2022 14:10
Jens Stoltenberg: Peste 100 de avioane de luptă au fost puse în alertă. NATO și-a activat planurile de apărare pentru țările membre din Europa de Est

NATO și-a activat planurile de apărare pentru a desfășura forțe suplimentare în țările membre din Europa de Est și va avea vineri un summit prin videoconferință, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, a anunțat joi secretarul general Jens Stoltenberg, relatează agențiile internaționale de presă, potrivit Agerpres.

"Am convocat un summit prin videoconferință mâine pentru a analiza calea de urmat și am activat planurile de apărare pentru a putea desfășura capacitatea forței de reacție rapidă acolo unde va fi necesar", a spus Stoltenberg după ce a condus o reuniune de urgență a ambasadorilor la NATO ai statelor membre.

El a mai precizat că peste 100 de avioane de luptă au fost puse în alertă.

"Trebuie să răspundem cu o hotărâre și mai mare și cu o unitate și mai puternică", a spus Stoltenberg. "Nu avem planuri de a trimite trupe ale NATO în Ucraina. Ce facem acum este defensiv", a declarat el.

Stoltenberg a subliniat de asemenea că Europa se va confrunta cu o situație nouă privind securitatea după invazia Rusiei din Ucraina.

"Va fi o nouă Europă după invazia la care am asistat astăzi", a declarat el într-o conferință de presă.

"Pacea de pe continentul nostru a fost zguduită. Rusia folosește forța pentru a încerca să rescrie istoria și neagă Ucrainei dreptul la o cale liberă și independentă", a adăugat el.

Stoltenberg a mai sus că Rusia a plănuit "cu sânge rece" invazia, în timp ce NATO căuta o soluție diplomatică la criza din Ucraina.

El a atras atenția că atacul Rusiei asupra Ucrainei va afecta relația Moscovei cu Alianța Nord-Atlantică.

Activarea planurilor de apărare ale NATO le oferă comandanților militari posibilitatea de a desfășura trupe, inclusiv cele pregătite de intervenție rapidă, în țările din estul Europei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău