Jens Stoltenberg: Oficiul de Legătură NATO la Chișinău ar putea fi inaugurat în primăvara anului 2017

  • 30 Noiembrie 2016 07:29
Jens Stoltenberg: Oficiul de Legătură NATO la Chișinău ar putea fi inaugurat în primăvara anului 2017

Premierul Pavel Filip, se declară convins că deschiderea unui Oficiu de Legătură NATO la Chișinău va contribui la valorificarea potențialului de cooperare dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică. Declarații în acest sens au fost făcute la Bruxelles, după semnarea acordului privind deschiderea acestui Oficiu.

Șeful Guvernului a menționat, în acest sens, implementarea inițiativelor existente, comunicarea despre programele NATO, precum și implementarea unor proiecte noi realizate cu sprijinul Alianței, se arată într-un comunicat al Cabinetului de Miniștri.

Premierul Filip a reiterat interesul Republicii Moldova pentru consolidarea dialogului politic și a cooperării practice cu Alianța Nord-Atlantică în spiritul Parteneriatului pentru Pace și în baza principiului neutralității constituționale a țării.

„Obiectivele acestei cooperări sunt reflectate în prevederile Planului individual de acțiuni al Parteneriatului, IPAP, pe care țara noastră îl implementează din anul 2006”, a declarat el.

Pavel Filip a apreciat sprijinul de care au beneficiat și continuă să beneficieze instituțiile din Republica Moldova din partea NATO.

„Vreau să remarc lansarea recentă a trei proiecte importante pentru Republica Moldova în cadrul Programului Știință pentru Pace și Securitate. Finalizarea proiectului privind distrugerea unui lot considerabil de pesticide și substanțe chimice periculoase în Republica Moldova rămâne o altă prioritate în agenda bilaterală, realizarea căreia va aduce beneficii tangibile pentru sănătatea cetățenilor și pentru mediul ambiant”, a specificat premierul.

La rândul său, Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a menționat că Oficiul de Legătură NATO este unul civil și nu militar, iar Alianța Nord Atlantică respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, integritatea teritorială și suveranitatea țării.
„Suntem focusați pe conlucrarea cu Republica Moldova. Stabilitatea și prosperitatea Republicii Moldova este importantă și pentru NATO”, a specificat Jens Stoltenberg.

Potrivit Secretarului General NATO, Oficiul de Legătură NATO la Chișinău ar putea fi inaugurat în primăvara anului 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău