Jens Stoltenberg: NATO va ajuta Suedia și Finlanda dacă sunt amenințate în timpul procesului de aderare

  • 20 Octombrie 2022 19:00
Jens Stoltenberg: NATO va ajuta Suedia și Finlanda dacă sunt amenințate în timpul procesului de aderare

NATO va ajuta Suedia și Finlanda dacă cele două țări sunt amenințate în timp ce sunt angrenate în procedura de a deveni membri, a declarat joi șeful Alianței Nord-Atlantice, relatează DPA.

"Este de neconceput că Aliații nu vor acționa, dacă Suedia sau Finlanda sunt supuse la orice formă de presiune", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

Comentariile lui au avut loc în contextul în care noul premier suedez, Ulf Kristersson, a venit la sediul NATO din Bruxelles pentru a discuta despre procesul de aderare a țării sale la Alianță.

"Procesul de aderare pentru Suedia și Finlanda a fost cel mai rapid din istoria modernă a NATO", a adăugat Stoltenbeg, elogiind eforturile Suediei de a convinge Turcia să-i aprobe aderarea la Alianță.

Suedia și Finlanda au depus cerere de a deveni membre ale NATO la jumătatea lui mai, în replică la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Turcia a blocat inițial începutul acestui proces, invocând presupusul sprijin al Suediei și Finlandei pentru "organizații teroriste".

Ankara a acuzat adesea atât Suedia, cât și Finlanda că-i susțin pe militanții kurzi, precum și persoane afiliate clericului Fethullah Gülen care locuiește în SUA, ambele grupuri clasificate de Turcia drept teroriste.

Helsinki și Stockholm au respins aceste acuzații și, la sfârșitul lui iunie, cele trei țări au semnat un memorandum de înțelegere pentru a aborda această problemă.

Pentru ca Suedia și Finlanda să devină țări membre NATO, cererile lor de aderare trebuie să fie ratificate de cele 30 de state membre. Până în prezent, 28 de țări au făcut acest lucru, singurele care nu au ratificat aderarea fiind Turcia și Ungaria.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău