Jens Stoltenberg: NATO nu va răspunde militar unui atac al Rusiei în Ucraina; puncte de vedere diferite asupra livrărilor de arme

  • 18 Ianuarie 2022 18:36
Jens Stoltenberg: NATO nu va răspunde militar unui atac al Rusiei în Ucraina; puncte de vedere diferite asupra livrărilor de arme

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cancelarul german, Olaf Scholz, au exclus marți un răspuns militar în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei, arătând, de asemenea, că există puncte de vedere diferite în problema livrărilor de armament către Ucraina, transmite Agerpres.

''Va exista un cost politic ridicat, un cost economic ridicat dacă se produce o intervenție și se încalcă principiul integrității teritoriale'', a spus Scholz, potrivit agenției EFE, la o conferință de presă comună cu Stoltenberg după o întâlnire avută la Berlin.

Secretarul general al NATO a declarat și el că Alianța a transmis Rusiei mesajul că dacă alege calea ''violenței'' se va confrunta cu un ''preț ridicat'' politic și financiar. Stoltenberg a menționat că există state membre NATO dispuse să livreze arme Ucrainei, dar sunt mai multe puncte de vedere pe acest subiect, el însuși evitând să se pronunțe.

În ce privește abordarea Berlinului la acest capitol, cancelarul Scholz a confirmat ceea ce titulara externelor din guvernul său a transmis luni la Kiev, și anume că Germania nu va furniza arme Ucrainei, amintind că aceasta este o veche politică a Berlinului, indiferent de guvern.

Stoltenberg a adăugat despre ajutorul militar că ''NATO sprijină Ucraina, o sprijinim politic în practică, sprijinind instituțiile sale de apărare, de exemplu cu antrenamente și îmbunătățirea capacităților marinei sale''.

Pe de altă parte, cancelarul german a respins ideea că o agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei ar putea însemna blocarea noului gazoduct Nord Stream 2, care încă nu este operațional, adăugând însă că ''totul trebuie luat în discuție în cazul unei intervenții militare'' a Rusiei împotriva Ucrainei. Responsabilii noii coaliții guvernamentale de la Berlin au exprimat poziții ambigue sau contradictorii legate de acest gazoduct. Ministrul de externe Annalena Baerbock a declarat tot marți, la Moscova, că ''dacă energia este folosită ca armă, aceasta va avea consecințe corespunzătoare, care includ acest gazoduct'', după ce alte dăți afirmase că în cazul unei escaladări a conflictului ucrainean acest gazoduct nu va fi dat în funcțiune.

În acest timp, Rusia și-a exprimat preocuparea după anunțurile Londrei și Washingtonului despre expedierea de arme în Ucraina. ''Acest lucru este extrem de periculos și nu favorizează reducerea tensiunilor'', a declarat marți la conferința zilnică de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a precizat că Moscova este preocupată îndeosebi de livrarea către Ucraina a unor sisteme antiaeriene portabile, având în vedere că vânzarea acestor tipuri de arme ''este reglementată de dreptul internațional''.

Ministrul britanic al apărării Ben Wallace a anunțat luni în parlamentul de la Londra un acord ce cuprinde furnizarea unor echipamente militare Ucrainei pentru a-și spori ''capacitatea defensivă''. Aceste echipamente, a detaliat el, includ ''sisteme de armament ușor antitanc'', toate au rază scurtă de acțiune și o utilitate ''clar defensivă'', prin urmare nu reprezintă o ''amenințare pentru Rusia''.

Deși a concentrat trupe importante în apropierea graniței cu Ucraina, Rusia neagă că ar plănui o invazie. Săptămâna trecută Moscova a avut discuții cu Washingtonul asupra mai multor cereri ale Rusiei privind arhitectura de securitate europeană, consultări fără rezultat, SUA considerând cererile Rusiei ca fiind inacceptabile.

Moscova cere în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianței cu statele din fostul bloc sovietic și renunțarea la manevrele și desfășurările de trupe ale NATO în Europa de Est.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău