Jens Stoltenberg | NATO își întărește apărarea cibernetică împotriva atacurilor informatice

  • 28 Iunie 2017 16:19
Jens Stoltenberg | NATO își întărește apărarea cibernetică împotriva atacurilor informatice

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat miercuri la Bruxelles că Alianța Nord-Atlantică își întărește apărarea cibernetică, iar membrii săi vor să aibă posibilitatea de a riposta colectiv la un atac informatic împotriva unuia dintre ei, așa cum ar proceda în caz de agresiune aeriană sau terestră, relatează AFP.

''Atacurile cibernetice care au avut loc în luna mai (WannaCry) și în această săptămână (Petrwrap) arată importanța de a ne întări apărarea cibernetică. Este exact ceea ce noi facem'', a declarat Stoltenberg presei la Bruxelles.

''Ne antrenăm mai mult, facem schimb de bune practici și tehnologii și acționăm din ce în ce mai strâns cu toți aliații pentru a vedea cum putem integra capacitățile lor'', a explicat Stoltenberg.

Printre altele, NATO a decis în urmă cu un an să facă din spațiul cibernetic ''un domeniu operațional''. ''Un atac cibernetic poate declanșa Articolul 5'' al Tratatului fondator al Alianței, care prevede că țările NATO sar în ajutorul unui aliat în caz de agresiune, a reamintit Stoltenberg.

În acest scop, ''suntem pe cale de a defini spațiul cibernetic drept un domeniu militar, ceea ce înseamnă că vom avea ca domenii de acțiune militară pământul, aerul, marea și spațiul cibernetic'', a adăugat șeful NATO.

Un val masiv de atacuri cibernetice de tip 'ransomware', reamintind de modul de operare al virusului 'WannaCry 'din mai, a afectat de marți multinaționale, precum și societăți și servicii europene și americane, după ce a lovit Ucraina și Rusia.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:15 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău