Jens Stoltenberg, la Kiev: Viitorul Ucrainei se află în NATO

  • 20 Aprilie 2023 15:52
Jens Stoltenberg, la Kiev: Viitorul Ucrainei se află în NATO

Viitorul Ucrainei se află în NATO, a subliniat joi secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în timpul primei sale vizite la Kiev de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

„Dați-mi voie să fiu clar: locul de drept al Ucrainei este în familia euroatlantică, locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil", a declarat Jens Stoltenberg reporterilor în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Jens Stoltenberg a promis un sprijin militar continuu pentru Ucraina, afirmând că, până în prezent, aliații NATO au antrenat zeci de mii de trupe ucrainene și au oferit un ajutor militar în valoare de 65 de miliarde de euro numai în ceea ce privește ajutorul militar.

"NATO este alături de voi astăzi, mâine și atât timp cât va fi nevoie", a declarat Jens Stoltenberg, înainte de a-l invita pe Volodimir Zelenski la summitul NATO de la Vilnius, din iulie.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că a sosit momentul ca NATO să ia decizia politică de a invita Ucraina să se alăture alianței militare și că Kievul dorește să știe când va deveni membru. Liderul ucrainean a declarat, la Kiev, în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că un summit NATO care va avea loc la Vilnius, în iulie, ar putea deveni "istoric" și că a fost invitat să participe.

 "Sunt recunoscător pentru invitația de a veni la summit, dar este, de asemenea, important ca Ucraina să primească invitația corespunzătoare", a declarat el reporterilor. "Nu există nicio barieră obiectivă în calea deciziei politice de a invita Ucraina în alianță, iar acum, când majoritatea oamenilor din țările NATO și majoritatea ucrainenilor susțin aderarea la NATO, este momentul pentru deciziile corespunzătoare", a subliniat Volodimir Zelenski.

Ucraina, care și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică în 1991, a anunțat, în septembrie anul trecut, că a făcut o cerere de aderare rapidă la NATO, după ce Kremlinul a declarat că a anexat patru regiuni ucrainene pe care trupele sale le-au ocupat parțial. "

Interpretăm această vizită a secretarului general, prima din timpul războiului pe scară largă, ca un semn că Alianța este pregătită să înceapă un nou capitol în relațiile cu Ucraina, capitolul unei decizii ambițioase", a declarat Volodimir Zelenski și a precizat că Ucraina dorește, de asemenea, garanții de securitate pe calea sa de a deveni într-o zi membră NATO.

Președintele ucrainean a mai spus că l-a îndemnat pe Jens Stoltenberg să facă presiuni asupra unor membri NATO care, în opinia sa, întârzie să furnizeze armament greu. "Întârzierea deciziilor corespunzătoare este timp pierdut pentru pace, iar acest lucru înseamnă viețile războinicilor noștri care nu au primit până acum instrumentele defensive necesare în volumele necesare", a spus Volodimir Zelenski. (REUTERS

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău