Jens Stoltenberg îndeamnă Grecia și Turcia să-și rezolve neînțelegerile din Marea Egee

  • 14 Iunie 2022 18:28
Jens Stoltenberg îndeamnă Grecia și Turcia să-și rezolve neînțelegerile din Marea Egee

Secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a îndemnat marți Grecia și Turcia să-și rezolve neînțelegerile din Marea Egee, pe fondul escaladării tensiunilor între cele două țări vecine, informează AFP, citat de Agerpres.

"Îndemnăm Grecia și Turcia să-și rezolve diferendele din Marea Egee într-un spirit de încredere și solidaritate între aliați", a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat pentru agenția de presă greacă ANA.

"Aceasta înseamnă reținere și moderație, și abținerea de la orice acțiune sau retorică ce ar putea duce la o escaladare a situației", a adăugat secretarul general al NATO.

Acest interviu intervine la două săptămâni după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu va mai avea nicio întrevedere cu liderii Greciei, pe care i-a acuzat că "nu sunt cinstiți".

La rândul său, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a ripostat că nu va intra "într-un joc de ping-pong" cu Ankara.

Vecine și aliate în cadrul NATO, Atena și Ankara mențin cu toate acestea o relație tradițional conflictuală, care s-a tensionat și mai mult în ultimii ani din cauza unor tentative ale Turciei de a întreprinde acțiuni de foraj în estul Mediteranei.

La sfârșitul lui mai, Grecia i-a cerut "în mod solemn Turciei să înceteze să pună sub semnul întrebării suveranitatea sa asupra insulelor din Marea Egee", într-o scrisoare adresată secretarului general al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

La rândul lor, autoritățile turce au declarat recent că vor suspenda viitoarele întrevederi bilaterale și au acuzat Grecia că își poziționează trupele pe insulele din Marea Egee, care separă cele două țări, și că încalcă astfel tratatele de pace semnate după Primul și Al Doilea Război Mondial.

"Nu trebuie să ne mire că există uneori puternice dezacorduri între țările noastre (aliate)", a subliniat secretarul general al NATO pentru ANA. "Însă diversitatea punctelor de vedere și dezbaterile fac parte integrantă din democrațiile noastre. Grecia și Turcia sunt aliate angajate de decenii. Și, în fiecare zi, Grecia și Turcia lucrează împreună în cadrul NATO, alături de ceilalți 28 de aliați, pentru a face față celor mai urgente provocări la adresa securității", a dorit să tempereze Stoltenberg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău