Jens Stoltenberg declară că antrenarea piloților ucraineni pentru operarea avioanelor F-16 nu face NATO parte la conflict

  • 23 Mai 2023 19:41
Jens Stoltenberg declară că antrenarea piloților ucraineni pentru operarea avioanelor F-16 nu face NATO parte la conflict

Antrenarea piloților ucraineni pentru a putea pilota avioane de vânătoare F-16, de fabricație americană, nu face din Alianța Nord-Atlantică parte la conflict, a declarat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

'Ucraina are dreptul să se apere. Noi ajutăm Ucraina să pună în aplicare acest drept', le-a declarat el jurnaliștilor. 'Aceasta nu face ca NATO și aliații din NATO să fie parte a conflictului', a insistat Stoltenberg, SCRIE aGERPRES.

Secretarul general al NATO a apreciat că anunțul făcut anterior de mai multe țări privind disponibilitatea lor de a antrena piloți ucraineni pe F-16 arată dorința de a sprijini Ucraina în fața unei invazii ruse pe termen lung, notează EFE.

'Aceasta demonstrează disponibilitatea noastră de a sprijini Ucraina și de a ne pregăti pe termen lung', a afirmat Stoltenberg la sosirea la o reuniune a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană, la care participă în calitate de invitat.

Politicianul norvegian a subliniat importanța 'cooperării strânse' dintre UE și NATO în contextul războiului din Ucraina, remarcând că 'doar în ultimele luni' a fost posibil să-i fie livrate Kievului tancuri și rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune care 'fac diferența pe câmpul de luptă'.

Stoltenberg a salutat faptul că unele țări occidentale vor începe să antreneze piloți ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16, întrucât aceasta 'ne oferă oportunitatea, posibilitatea de a lua decizii și cu privire la livrări (de F-16 către Ucraina) mai târziu', după ce mai multe state membre NATO și-au anunțat intenția de a pregăti piloți ucraineni pentru a putea opera F-16, între care SUA, Marea Britanie, Polonia etc.

Pe lângă livrările de arme, secretarul general al NATO a precizat că, pentru a continua susținerea Ucrainei, statele aliate trebuie, de asemenea, să crească producția de arme și muniții, o problemă despre care a spus că va face parte din viitoarele discuții ale miniștrilor apărării.

'Trebuie să evităm crearea de noi bariere între aliații NATO, trebuie să consolidăm baza industrială transatlantică pentru a ne asigura că ne putem reface propriile stocuri, pentru a ne garanta propria disuasiune și apărare, dar și pentru a continua să sprijinim Ucraina', a afirmat Stoltenberg.

El a spus că a invitat reprezentanți ai industriei de apărare din țările aliate la un eveniment care va avea loc în timpul următoarei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul NATO, preconizată între 15 și 16 iunie la Bruxelles. Aceasta va reuni industria de apărare și miniștrii apărării din țările aliate.

Stoltenberg a indicat că a invitat la respectiva reuniune și reprezentanți ai Ucrainei, precum și pe șeful diplomației europene, Josep Borrell, și pe comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

Obiectivul este de a asigura o 'cooperare cât mai completă cu industria de apărare', a subliniat secretarul general al NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău