Jens Stoltenberg: Republica Moldova va beneficia de mai mult sprijin pentru consolidarea capacităților sale de apărare

  • 15 Februarie 2023 18:20
Jens Stoltenberg: Republica Moldova va beneficia de mai mult sprijin pentru consolidarea capacităților sale de apărare

Republica Moldova va beneficia de mai mult sprijin pentru consolidarea capacităților sale de apărare. Miniștrii apărării din cadrul NATO care s-au reunit astăzi, 15 februarie, la Bruxelles au discutat angajamentele față de partenerii în situații de risc, inclusiv R. Moldova, după cum a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie Radio Chișinău.

Amenințările Federației Ruse la adresa securități Republicii  Moldova după invazia rusă  în Ucraina, dar și o noul statut al Republicii Moldova de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, au determinat  demararea unei noi etape  de cooperare dintre Rep. Moldova cu Uniunea Europeană și NATO, a spus șeful misiunii Republicii  Moldova pe lângă Alianța Nord Atlantică,  Ambasadorul  Republicii Moldova la Bruxelles, Viorel Cibotaru. Într-un interviu pentru Radio Chișinău el s-a referit la pachetul  extins, adaptat al programului de capabilități  militare pentru Republica Moldova.

Miniștrii apărării din statele membre NATO au discutat angajamentele față de partenerii aflați în situații de risc, inclusiv R. Moldova, care vor beneficia de mai mult suport pentru consolidarea capacităților lor de apărare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg:

„Miniștrii Apărării din statele membre NATO au discutat de asemenea să intensifice sprijinul pentru alți parteneri aflați în situații de risc, precum Bosnia și Herzogovina, Georgia și Republica Moldova.  Am căzut de acord să creștem susținerea necesară pentru a le dezvolta reziliența și capacitățile de apărare și interoperabilitatea cu NATO”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Șeful misiunii Republicii  Moldova pe lângă Alianța Nord Atlantică,  Ambasadorul  Viorel Cibotaru, a precizat într-un interviu pentru Radio Chișinău că în asistența oferită Rep. Moldova nu intră arme letale:

„Pachetul se referă la continuarea unor proiecte, dar într-o nouă formulă, de dezvoltare profesională atât a angajaților civili cât și a funcționarilor publici în domeniul securității și apărării dar și a cadrelor militare, echipamente pentru protecția personalului militar, atât cu caracter medical, chituri medicale pentru utilizarea lor într-un câmp de luptă, cât și echipamente pentru situații excepționale de diferit caracter, având în vedere acele riscuri și amenințări legate de posibile catastrofe”, spune Viorel Cibotaru.

Întrebat despre solicitările făcute Occidentului de președinta Maia Sandu de a asigura Republica Moldova cu sisteme de supraveghere și apărare aeriană, Viorel Cibotaru a afirmat că discuțiile despre aceste necesități ale Chișinăului continuă:

... a fost discutat detaliat... discuțiile continuă. O parte dintre aceste proiecte rămân în gestiunea ..în limitele acestui instrument european de pace, altele sunt dezvoltate în cadrul proiectelor consolidarea capacităților de apărare. Când este vorba de sisteme de interceptare a rachetelor sau alte tipuri de armamente discuțiile se poartă într-un cadru bilateral, de la stat la stat. Ministerul Apărării și alte instituții abilitate duc negocieri nemijlocit cu colegii din alte ministere. Asta constituie o implementare practică a înțelegerilor politice, este o consecință și un rezultat al coordonării activităților, al diviziunii muncii în acest domeniu pe care îl oferă platformele internaționale precum Alianța Nord Atlantică sau Uniunea Europeană ”, a declarat Viorel Cibotaru.

Totodată, ambasadorul R. Moldova la Bruxelles, Viorel Cibotaru, a subliniat că în ceea ce privește integrarea europeană a Rep. Moldova, acesta este un proces care depinde în primul rând de calitatea reformelor, voința politică și cea populară:   

„Oricât nu ne-am strădui noi aici la Bruxelles să prezentăm lucrurile cât mai frumos și avantajos, dar calitatea proceselor din Rep. Moldova sunt determinante. Sper foarte mult ca circumstanțele internaționale care favorizează deciziile politice de la Bruxelles și din capitale să fie favorabile Rep. Moldova, dar dacă noi nu ne vom face lucrul de acasă nu va exista situații în care lucrurile să ne cadă din pod ”.

Amintim că la Summitul NATO din 2022 de la Madrid, Aliații NATO au convenit să își intensifice sprijinul pentru a ajuta Republica Moldova să își consolideze reziliența și pregătirea civilă. Acest lucru se adaugă la anii de sprijin NATO în domenii precum distrugerea pesticidelor periculoase, îmbunătățirea apărării cibernetice și consolidarea bunei guvernanțe în cadrul forțelor armate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău