Jens Stoltenberg afirmă că dorește un dialog ''semnificativ'' cu Rusia cât de curând posibil anul viitor

  • 21 Decembrie 2021 17:32
Jens Stoltenberg afirmă că dorește un dialog ''semnificativ'' cu Rusia cât de curând posibil anul viitor

NATO va încerca să aibă un dialog substanțial cu Rusia la începutul anului viitor în contextul acumulării de trupe de la frontiera cu Ucraina, a declarat marți, la Bruxelles, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul român Nicolae Ciucă, transmite Agerpres.

"Rămânem pregătiți să avem un dialog semnificativ cu Rusia și intenționez să convoc o nouă reuniune a Consiliului NATO-Rusia imediat ce va fi posibil, anul viitor", a spus Stoltenberg.

Consiliul NATO-Rusia a fost creat în 2002 pentru a facilita consultările între Alianța Nord-Atlantică și Rusia, dar din cauza relațiilor tensionate acesta s-a întrunit ultima dată în iulie 2019, în pofida apelurilor repetate ale NATO de a resuscita acest format.

Rusia a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina și vineri a transmis o listă de propuneri între care figurează în principal solicitarea ca NATO să renunțe la aderarea Ucrainei și să ofere garanții că în această țară nu vor fi desfășurate arme sau trupe.

Stoltenberg a transmis marți cu claritate că depinde doar de NATO și de Ucraina să decidă asupra viitoarei aderări a acestui stat.

"Orice dialog cu Rusia trebuie, bineînțeles, să respecte principiile cheie pe care securitatea europeană este bazată", a spus el.

"Așa că nu vom face niciodată un compromis asupra dreptului nostru de a ne apăra toți aliații și în ceea ce privește dreptul fiecărei țări din Europa, inclusiv al Ucrainei, de a-și alege propria cale", a subliniat el.

"Ne vom consulta îndeaproape cu aliații noștri, inclusiv cu Ucraina, și vom ridica și preocupările NATO", a spus Stoltenberg, întrebat despre propunerile avansate de Rusia pentru a-i garanta securitatea.

"Toți aliații sunt uniți în a-i cere Rusiei să reducă tensiunile, toți aliații au exprimat o profundă preocupare" în privința situației din Rusia din ultimele săptămâni, a adăugat el.

Stoltenberg a mai spus că "nu există claritate asupra intențiilor exacte Rusiei, dar vedem că gradual aduc tot mai multe forțe, artilerie, trupe de luptă, tancuri aproape de frontiera ucraineană și vedem, de asemenea, retorica agresivă rusă și știm că Rusia a folosit și în trecut forța asupra Ucrainei și continuă să o facă în estul Ucrainei".

Nu în ultimul rând, secretarul general al NATO a reiterat că vor fi "consecințe severe" dacă Rusia va folosi forța împotriva Ucrainei, dar a precizat că Alianța rămâne în continuare dispusă să aibă un dialog "semnificativ cu Rusia".

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău