Jeff Bezos, Elon Musk și obsesia miliardarilor pentru cucerirea spațiului

  • 09 Iunie 2021 09:20
Jeff Bezos, Elon Musk și obsesia miliardarilor pentru cucerirea spațiului

Anunțul de luni că Jeff Bezos (Amazon) va călători în spațiu cu primul echipaj al companiei Blue Origin scoate în evidență obsesia pe care unii miliardari o au de a porni în cucerirea spațiului, o idee împărtășită și de Elon Musk (Tesla) sau de Richard Branson (Virgin), relatează EFE.

Cel mai bogat om din lume, potrivit Forbes, a dezvăluit pe contul său de Instagram - la 15 zile după ce anunțase că renunță la postul său de consilier delegat al Amazon - că va pleca în spațiu la 20 iulie împreună cu fratele său, Mark, și o a treia persoană care va cumpăra locul prin licitație.

Va fi vorba de primul zbor comercial al companiei aerospațiale pe care el însuși a înființat-o în septembrie 2000 - la șase ani după crearea Amazon - iar miliardarul american a explicat că încă de la cinci a visat să călătorească în spațiu.

Un vis din copilărie

"Să vezi Pământul din spațiu îți schimbă relația ta cu planeta și cu omenirea", a asigurat Bezos, care la începutul anului și-a dezvăluit planurile de a renunța la postul său de maxim responsabil al Amazon și de a-i ceda locul actualului șef al Amazon Web Services (AWS), Andy Jassy. 

Astfel, a asigurat el, va avea mai mult timp pentru a se concentra pe inițiative filantropice și gestionarea companiei Blue Origin și ziarului The Washington Post.

Pasiunea lui Bezos pentru spațiu este împărtășită și de Elon Musk, care, deși este cunoscut pe plan internațional pentru compania sa de construcție de automobile electrice Tesla, a fondat anterior SpaceX, o companie privată ce are un contract cu NASA și care anul trecut a transportat deja astronauți în spațiu.

Miliardarul sud-african care locuiește în Texas este convins că viitorul omenirii este în afara Terrei și că specia noastră va migra în spațiu, după ce se va produce o extincție masivă.

Un oraș pe Marte

"Alternativa este de a deveni o civilizație care să plece în spațiu și o specie care să trăiască pe diferite planete. Sper că sunteți de acord cu mine că este metoda corectă de a proceda", a spus Musk la o conferință desfășurată în 2016 în Mexic.

Miliardarul și-a exprimat totodată dorința de a întemeia un oraș pe Marte cu un milion de locuitori până în 2050, iar SpaceX lucrează deja la un prototip de aeronavă pentru a-i putea transporta pe viitorii "marțieni" în cosmos.

Deși compania sa este cea care a obținut cele mai mari succese și notorietate în industria spațială, Musk nu a fost deocamdată pasagerul vreunei călătorii spațiale, astfel încât Bezos va fi primul care se va îmbarca spre o astfel de călătorie la 20 iulie.

Al treilea pe listă este Richard Branson, cofondator al conglomeratului britanic Virgin Group - cu o amplă prezență în transportul aerian și în turism - și care în 2004 a fondat Virgin Galactic, un subsidiar al cărui obiectiv este de a oferi călătorii comerciale în spațiu.

Hoteluri și zboruri interplanetare

Totuși, miza lui Branson este oarecum diferită de cea al lui Bezos sau Musk, având în vedere că nu se bazează pe trimiterea de rachete care părăsesc suprafața terestră pe verticală, având ca destinație Stația Spațială Internațională, Luna sau orice altă planetă. Virgin Galactic, în schimb, folosește o aeronavă de propulsie (similară cu două avioane unite între ele prin aripă) care ridică nava până la o anumită înălțime iar apoi îi dă drumul, astfel încât să planeze și să folosească propriul motor pentru a ajunge și mai sus.

 Asemeni lui Bezos sau Musk, Branson are propriul vis ce constă în călătorii spațiale la viteze foarte mari, având ca destinație hoteluri construite pe alte planete.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău