Jean-Yves Le Drian: Franța este alături de agenda ambițioasă de reforme și dezvoltare economică a R.Moldova

  • 04 Februarie 2021 12:45
Jean-Yves Le Drian: Franța este alături de agenda ambițioasă de reforme și dezvoltare economică a R.Moldova

Franța este alături de agenda ambițioasă de reforme și dezvoltare economică a Republicii Moldova. Este doar una din asigurările pe care președinta Maia Sandu le-a primit la Paris în cadrul întâlnirilor avute cu oficialii francezi de rang. În câteva minute, Maia Sandu urmează să aibă o întrevedere cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Experții consideră că această vizită ar aduce cetățenilor Republicii Moldova beneficii pe termen lung și scurt, dar și ar ajuta Chișinăul să-și facă auzită politica externă.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut câteva întrevederi cu oficiali francezi, în prima zi a vizitei pe care o întreprinde la Paris la invitația lui Emmanuel Macron.

În cadrul întrevederii avute cu ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, Maia Sandu a mulțumit Franței pentru sprijinul oferit de-a lungul anilor. Totodată, ea a solicitat suportul autorităților franceze pentru ca Rep. Moldova să poată accesa mai rapid vaccinul anti-Covid-19.  Cei doi au discutat și despre avansarea negocierilor pentru semnarea unor acorduri interguvernamentale privind conversiunea permiselor de conducere, securitatea socială sau recunoașterea diplomelor de studii.

La rândul său, Jean-Ives Le Drian afirmă pe contul său de Twitter că a avut o întrevedere excelentă cu Maia Sandu, subliniind că „Franța este alături de agenda ambițioasă de reforme, dezvoltarea economică, lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept în Rep. Moldova.

La Paris, președinta Maia Sandu s-a întâlnit și cu președintele Adunării Naționale, Richard Ferrand pe care l-a informat despre ultimele evoluții politice din Republica Moldova, contextul regional și prioritățile imediate ale țării. Președinta Republicii Moldova și-a exprimat încrederea că relațiile de prietenie dintre cele două țări vor fi marcate de o dinamică ascendentă.

O întâlnire la nivel de șefi de stat ai celor două țări nu a mai avut loc de 20 de ani, ceea ce demonstrează o deschidere fără precedent a Franței pentru Republica Moldova, remarcă de la Paris, directorul programului Europa Lărgită din cadrul Consiliului European pentru Afaceri Externe, Nicu Popescu.

„Trebuie să ne dăm seama că Franța este unul dintre cele mai influente state din Uniunea Europeană, unul dintre cele mai mari state din UE. Franța joacă un rol crucial în evoluția și dezvoltarea politicii europene față de Republica Moldova și asistența pe care o va oferi Bruxelles-ul Republicii Moldova, în dialogul politic dintre UE și Moldova, în evoluția Zonei de Liber Schimb, promovarea exporturilor din Republica Moldova către UE. Franța are un rol foarte important în toate deciziile pe care le ia Uniunea Europeană față de Republica Moldova. Franța explicit sprijină și dorește ca procesul de reforme și combatere a corupției în Republica Moldova să reușească”.

Expertul atrage atenția că Franța este unul dintre cei mai mari investitori în Republica Moldova și speră că această vizită va atrage noi colaborări și locuri de muncă în domeniul farmaceutic sau cel automobilistic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău