Jean-Claude Juncker laudă moneda europeană la împlinirea a douăzeci de ani

  • 31 Decembrie 2018 15:56
Jean-Claude Juncker laudă moneda europeană la împlinirea a douăzeci de ani

La douăzeci de ani de la introducerea euro, înalți oficiali ai UE, între care și șeful executivului european, Jean-Claude Juncker, au onorat importanța monedei unice europene, numind-o "un simbol al unității, suveranității și stabilității", relatează luni dpa.

"Euro a devenit un simbol al unității, suveranității și stabilității", a declarat președintele Comisiei Europene, care s-a numărat printre cei care au semnat tratatul de creare a monedei unice a UE.

"Sunt convins că aceasta a fost semnătura cea mai importantă pe care am pus-o vreodată", a adăugat el, potrivit unui comunicat difuzat luni.

"Crearea euro în urmă cu 20 de ani - alături de eliberarea Europei Centrale și de Est și reunificarea Germaniei - a fost un moment crucial în istoria europeană", a afirmat la rândul său președintele Consiliului European Donald Tusk.

În același timp, amândoi au subliniat necesitatea consolidării euro împotriva viitoarelor crize.

"Nu există îndoieli cu privire la voința noastră politică", a declarat Juncker. "Noi trebuie să fim pregătiți pentru ceea ce ne poate aduce viitorul", a adăugat el.

Euro a devenit moneda oficială a 11 state membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 1999, permițând plățile prin cecuri, carduri de credit și transferuri bancare.

Monedele și bancnotele euro au intrat în circulație în 2002.

În prezent, euro este utilizat de aproximativ 340 de milioane de cetățeni în 19 din cele 28 de state membre ale UE, devenind a doua cea mai importantă valută în lume după dolarul american. În plus, 60 de țări din întreaga lume și-au legat moneda de euro.

"După 20 de ani, există acum o generație ce nu cunoaște altă monedă națională", a remarcat șeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău