Jean-Claude Juncker: Anul 2025, o dată orientativă pentru aderarea Serbiei și Muntenegrului la UE

  • 06 Februarie 2018 15:20
Jean-Claude Juncker: Anul 2025, o dată orientativă pentru aderarea Serbiei și Muntenegrului la UE

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat în cadrul plenului reunit al Parlamentului European, că state din Balcanii de Vest care au perspective de aderare la Uniunea Europeană trebuie să îndeplinească criteriile de la Copenhaga.

Afirmațiile lui Juncker vin în contextul în care Executivul european va face astăzi publică strategia pentru Balcanii Occidentali.

Perspectiva aderării la comunitatea europeană a reprezentat un stimulet puternic pentru statele din această regiune, care a fost dominată de conflicte în anii 90. Serbia și Muntenegru – ultima dintre ele fiind și membru NATO – prezintă cele mai multe șanse de a se alătura Uniunii Europene, anunță ABC News.

“Este greșit să se afirme că eu și Comisia Europeană am prevăzut ca orizont clar 2025. Este o dată orientativă, astfel încât statele respective să se poată pregăti mai bine“, a spus Juncker, cu ocazia unei dezbateri privind viitorul Uniunii Europene, în prezența premierului croat Andrej Plenkovic.

“Îmi doresc ca cele două țări să adere când respectă criteriile necesare. În acest moment nu le respectă. Trebuie să le ajutăm să parcurgă această cale atât de dificilă”, a adăugat președintele Executivului european.

Juncker a atras atenția că Slovenia și Croația trebuie să își soluționeze litigiul de frontieră, spunând că aceasta nu este doar o problemă bilaterală, ci una europeană, și că executivul european s-a oferit să medieze și să ajute la rezolvarea acestei probleme. El a spus că, înainte ca alte state din Balcani să poată adera la blocul comunitar, este necesar ca Slovenia și Croația să-și rezolve acest litigiu.

Douăsprezece state membre ale Uniunii Europene au propus ca Albania, Bosnia, Macedonia, Muntenegru, Serbia și Kosovo să participe la reuniunile privind politicile UE înainte de aderarea lor efectivă la blocul comunitar.

Pentru detalii: CaleaEuropeanhttp://www.caleaeuropeana.ro/jean-claude-juncker-inainte-ca-executivul-european-sa-prezinte-strategia-pentru-balcanii-de-vest-anul-2025-o-data-orientativa-pentru-aderarea-serbiei-si-muntenegrului-la-ue/a.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău