Japonia vrea să deverseze în ocean apa de la Fukushima în câteva săptămâni. În ciuda asigurărilor primite, țările vecine se tem
-
07 August 2023 10:26
Japonia intenționează să înceapă să deverseze în ocean apa radioactivă tratată de la centrala nucleară Fukushima, distrusă de tsunami, încă de la sfârșitul lunii august, notează, luni, cotidianul japonez Asahi Shimbun, citând surse guvernamentale.
Deversarea va avea loc probabil la scurt timp după ce premierul Fumio Kishida se va întâlni săptămâna viitoare cu președintele american, Joe Biden, și cu președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, în SUA, unde Kishida intenționează să le explice siguranța apei în cauză, a relatat cotidianul.
Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a acordat luna trecută operatorului centralei, Tokyo Electric Power, autorizarea de a începe să elibereze apa, despre care Japonia și Agenția Internațională pentru Energie Atomică spun că este sigură, dar țările vecine se tem că ar putea contamina alimentele. Pescuitul la adâncime cu traule de fund era programat să înceapă în largul Fukushimei în luna septembrie, iar guvernul a dorit să înceapă evacuarea apei înainte de începerea sezonului de pescuit, potrivit ziarului.
În iulie, organismul de supraveghere nucleară al ONU a aprobat planurile Japoniei de a deversa apa, în ciuda obiecțiilor comunităților locale de pescari și ale altor țări din regiune. Aproximativ 1,3 milioane de tone de apă depozitată în rezervoare uriașe au fost filtrate prin sistemul avansat de procesare a lichidelor (Alps) al Tepco pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive, cu excepția tritiului, un izotop al hidrogenului care este dificil de separat din apă.
Apa „tratată” - oficialii japonezi se opun folosirii cuvântului „contaminată” - va fi diluată cu apă de mare, astfel încât concentrația de tritiu să fie mult sub nivelurile aprobate la nivel internațional, înainte de a fi eliberată în ocean la 1 km de țărm, printr-un tunel submarin, noteză The Guardian.
Apa - suficientă pentru a umple 500 de bazine olimpice de înot - devine contaminată atunci când este folosită pentru a răci barele de combustibil care s-au topit după ce centrala a fost lovită de un cutremur puternic și un tsunami în martie 2011. Se estimează că evacuarea apei va dura între 30 și 40 de ani. Eforturile oficialilor guvernamentali japonezi de a obține sprijin regional pentru acest plan au avut un succes limitat.
China a denunțat planul ca fiind „extrem de iresponsabil” atunci când a fost anunțat în 2021.
Hong Kong a amenințat că va interzice importurile de alimente din 10 prefecturi japoneze dacă deversarea apei va continua conform planului.