Japonia și Germania se unesc în fața politicilor protecționiste ale lui Trump

  • 25 Iulie 2018 14:05
Japonia și Germania se unesc în fața politicilor protecționiste ale lui Trump

Ministrul de externe japonez, Taro Kono, și omologul său german Heiko Maas au convenit miercuri să promoveze comerțul liber și au subliniat importanța de a intensifica relațiile economice bilaterale, în fața protecționismului tot mai accentuat al președintelui american Donald Trump, transmit dpa și Kyodo.

"Ordinea internațională liberă, deschisă și bazată pe reguli se confruntă cu o provocare serioasă", a declarat ministrul japonez în cadrul unei conferințe de presă.

"O cooperare mai apropiată între Japonia și Germania, care împărtășesc aceleași valori cum este democrația și care au un rol conducător în Asia și Europa, devine mai importantă decât oricând", a adăugat Taro Kono.

Discuțiile au loc la o săptămână după ce Japonia și Uniunea Europeană au semnat la Tokyo un acord de comerț liber, cel mai mare acord comercial negociat vreodată de UE, care va crea o zonă comercială deschisă pentru mai mult de 600 de milioane de persoane.

Heiko Maas, aflat în primul său turneu în Asia de când a devenit șeful diplomației germane, a subliniat miercuri că acest acord transmite "un semnal clar împotriva protecționismului".

Cei doi miniștri au convenit de asemenea să coopereze în chestiuni legate de schimbările climatice și pentru a asigura punerea în aplicare a acordului de la Paris privind reducerea emisiilor cu efect de seră, din care Trump a decis să retragă SUA.

Miniștrii de externe nipon și german au abordat totodată problema denuclearizării Coreei de Nord, subliniind necesitatea ca Phenianul să-și desființeze întregul arsenal nuclear și balistic în mod "complet, verificabil și ireversibil".

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău