Japonia și Coreea de Sud confirmă că Phenianul a efectuat un nou test nuclear

  • 03 Septembrie 2017 09:14
Japonia și Coreea de Sud confirmă că Phenianul a efectuat un nou test nuclear

Japonia și Coreea de Sud au confirmat că Phenianul a efectuat duminică al șaselea său test nuclear, relatează agențiile de presă Reuters, AFP și dpa.

''Confirmăm în numele guvernului că Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord) a efectuat un test nuclear'', a declarat în fața jurnaliștilor ministrul de externe japonez Taro Kono. Executivul nipon a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de securitate națională.

De asemenea, șeful Statului major interarme din Coreea de Sud a ajuns la concluzia că regimul nord-coreean a realizat duminică un nou test nuclear.

Phenianul anunțase duminică dimineață că a dezvoltat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

Institutul american de geofizică (USGS) a înregistrat duminică o mișcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă 'explozie' într-o mină din Coreea de Nord. Deflagrația a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord.

''Este o explozie mai degrabă decât un seism'', a declarat Jana Pursely, cercetătoare în cadrul USGS.

La mai puțin de zece minute după prima 'explozie', a fost semnalat în același loc o nouă mișcare telurică, cu o magnitudine de 4,6.

Precedentul test nuclear nord-coreean fusese efectuat în septembrie 2016, fiind cel mai puternic dintre toate testele nucleare realizate de Phenian începând din 2006.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău