Japonia și Australia semnează un pact de securitate istoric

  • 22 Octombrie 2022 13:43
Japonia și Australia semnează un pact de securitate istoric

Australia și Japonia au semnat sâmbătă un pact de securitate menit să contracareze creșterea puterii militare a Chinei, relatează AFP.

În vizită în Australia, premierul nipon Fumio Kishida s-a întâlnit cu omologul său Anthony Albanese la Perth, pentru a remania acordul vechi de 15 ani, redactat într-un moment în care atacurile jihadiste și proliferarea înarmării reprezentau principalele preocupări.

"Această declarație istorică trimite un semnal puternic în regiune privind alinierea noastră strategică", a declarat Anthony Albanese, salutând pactul semnat de cele două țări.

Fără a menționa direct China și Coreea de Nord, premierul japonez a calificat acordul drept răspuns la un "mediu strategic tot mai dur".

Este vorba despre prima vizită a unui premier japonez în Australia din 2018.

Cele două națiuni din Pacific ar urma să se concentreze în special pe împărtășirea semnalelor și informațiilor geospațiale primite de la sateliții de ascultare electronică sau SIGINT (SIGnal INTelligence).

Niciuna dintre cele două țări nu dispune în prezent de ample rețele de informații în străinătate, precum CIA americană sau DGSE franceză.

Bryce Wakefield, din cadrul Australian Institute of International Affairs, estimează că Tokyo și Canberra dispun totuși de mijloace sofisticate în materie de adunare de informații prin interceptarea comunicațiilor.

Acordul ar putea servi de asemenea, potrivit lui, drept model Japoniei pentru a dezvolta legături de securitate mai profunde cu țări ca Marea Britanie.

Pactul este de asemenea considerat un pas suplimentar către aderarea Japoniei la puternica alianță așa-numită "Five Eyes" în domeniul intelligence, între Australia, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă și SUA.

Însă obstacole persistă. În trecut, o cooperare a mai strânsă a fost împiedicată de preocupări mai vechi privind capacitatea Tokyo de a trata documente confidențiale sensibile și de a le transmite în deplină securitate, notează AFP.

Premierii Kishida și Albanese s-au angajat să-și întărească cooperarea militară și energetică.

Japonia este un important cumpărător de gaz australian și a pariat și pe energia hidrogenului produs în Australia.

Pactul de securitate semnat între Tokyo și Canberra în 2007, atunci când Beijingul era mai slab din punct de vedere militar și se afirma mai puțin în relațiile cu lumea, a fost de asemenea întărit.

De la venirea la putere a lui Xi Jinping, China a făcut din armata sa una dintre cele mai puternice din lume și a adunat un arsenal nuclear și balistic, transmite Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Wed
-1
Thu
-2
Fri
-1
Sat
-0
Sun
1
Arhivă Radio Chișinău