Japonia | Șase tineri au dat în judecată operatorul centralei nucleare Fukushima după ce au făcut cancer

  • 27 Ianuarie 2022 19:27
Japonia | Șase tineri au dat în judecată operatorul centralei nucleare Fukushima după ce au făcut cancer

Un grup de șase tineri au dat în judecată joi compania operatoare a centralei nucleare din Fukushima pentru a cere despăgubiri, susținând că au făcut cancer tiroidian din cauza expunerii la radiații în urma dezastrului din 2011, informează Kyodo, citat de Agerpres.

Reclamanții sunt tineri care locuiau în prefectura Fukushima în momentul accidentului nuclear de la Fukushima Daiichi și aveau atunci între 6 și 16 ani. Ei cer de la Tepco (Tokyo Electric Power Company Holdings Inc) despăgubiri în valoare totală de 616 milioane de yeni (5,3 milioane dolari).

Un grup de experți din guvernul regional din Fukushima a afirmat că nu există o relație cauzală între cancerul tiroidian și expunerea la radiații din cauza dezastrului nuclear, dar este de așteptat ca procesul să se axeze pe eventuala existență a unei asemenea corelații.

Reclamanții au fost toți diagnosticați cu cancer la tiroidă, când aveau între 12 și 18 ani. Doi dintre cei șase au suferit intervenții chirurgicale pentru extirparea parțială a tiroidei, altor patru fiindu-le extirpată complet din cauza extinderii tumorii. O parte dintre ei au făcut metastaze la plămâni sau alte organe și au trebuit să facă radioterapie.

Una dintre reclamante, o femeie de circa 20 de ani care trăiește acum în zona metropolitană Tokyo, a declarat într-o conferință de presă că se temea să le spună oamenilor că are cancer "de teama discriminării", dar că vrea să schimbe această situație "luând atitudine".

Cei șase au în prezent între 17 și 27 de ani și trăiesc în Tokyo, Fukushima și Kanagawa.

TEPCO a asigurat că va răspunde "cu bună credință" după ce va studia detaliile plângerii.

Pe 11 martie 2011, centrala nucleară cu șase reactoare de pe coasta Pacificului a fost grav avariată de un tsunami, determinând topirea miezului nuclear în reactoarele 1 și 3 și explozii de hidrogen la unitățile 1, 3 și 4 în zilele care au urmat. A fost cel mai grav dezastru nuclear după criza din 1986 de la Cernobîl.

Autoritățile din prefectura Fukushima au lansat o campanie de screening pentru cancer tiroidian care a implicat circa 380.000 de minori care aveau sub 18 ani în momentul dezastrului. Până în iunie 2021, în total 266 copii fuseseră diagnosticați cu cancer la tiroidă sau suspiciuni de cancer tiroidian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău