Japonia refuză să trimită nave pentru misiunea SUA din Golful Persic

  • 02 August 2019 15:34
Japonia refuză să trimită nave pentru misiunea SUA din Golful Persic Mediafax

Japonia nu va trimite nave militare pentru misiunea maritimă din Golful Persic coordonată de Statele Unite, afirmă surse guvernamentale de la Tokyo citate de publicația Mainichi, potrivit Mediafax.

Conform surselor citate, Japonia ar putea trimite avioane de patrulare în zona Strâmtorii Hormuz și a Golfului Persic, notează sursa citată

"Monitorizăm cu atenție situația și continuăm să colectăm informații, prin colaborarea strânsă cu Statele Unite și cu alte țări", a declarat Yoshihide Suga, secretar de stat în cadrul Guvernului nipon.

La rândul său, Guvernul Angela Merkel a respins, miercuri seară, solicitarea Administrației Donald Trump adresată Germaniei de a participa la misiunea navală din Golful Persic, care are rolul contracarării acțiunilor Iranului.

Administrația Donald Trump a cerut oficial mai multor țări aliate să participe la o coaliție militară internațională pentru securizarea tranzitului navelor prin Strâmtoarea Hormuz, situată la intrarea în Golful Persic.

Marea Britanie a anunțat săptămâna trecută trimiterea de nave militare în zona Golfului Persic, pentru escortarea tuturor vaselor sub pavilion britanic, în contextul tensiunilor cu Iranul, care a capturat un petrolier britanic ca reacție la o măsură similară adoptată de Londra. Marea Britanie a anunțat că va încerca să creeze o misiune europeană de protecție maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic, în contextul în care Iranul a capturat un petrolier britanic.

Rusia și Iranul au anunțat marți semnarea unui protocol de cooperare militară care include posibilitatea efectuării de exerciții navale comune în Strâmtoarea Hormuz, în contextul tensiunilor cu Statele Unite și Marea Britanie.

Gardienii Revoluției din Iran au anunțat, săptămâna trecută, capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Hormuz, în replică la oprirea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluției pentru "nerespectarea codului maritim internațional, la solicitarea Autorității portuare și maritime din provincia Hormuzgan". Marea Britanie și Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

Acum trei săptămâni, membri ai Forțelor navale regale britanice au capturat petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancțiunilor impuse de Statele Unite și de Uniunea Europeană. Administrația de la Teheran avertizase că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.

Incidentele maritime au intervenit într-un moment sensibil, amplificând criza dintre Iran și Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administrația Donald Trump. Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul din largul Gibraltarului a fost capturat la solicitarea Statelor Unite.

Relațiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancțiunilor impuse de Administrația Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Președintele SUA vrea limitarea activităților nucleare și balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Mon
25
Arhivă Radio Chișinău