Japonia organizează manevre militare comune cu SUA și Franța în luna mai

  • 23 Aprilie 2021 14:15
Japonia organizează manevre militare comune cu SUA și Franța în luna mai

Japonia va organiza un exercițiu militar comun cu forțele americane și franceze în sud-vestul țării în luna mai, a anunțat vineri Ministerul Apărării, în contextul în care acțiunile Chinei în apele regionale suscită tot mai multe îngrijorări, informează AFP, potrivit Agerpres.

Exercițiul, programat între 11 și 17 mai, va fi primul la scară amplă în Japonia în care vor fi implicate trupe terestre din trei state, au comunicat Forțele terestre de autoapărare (armata japoneză).

El se va desfășura în contextul în care Tokyo caută să-și extindă cooperarea în materie de apărare și cu alte state în plus față de principalul său aliat, SUA, pentru a contracara ascensiunea Beijingului în Marea Chinei de Est și Marea Chinei de Sud.

‘Franța împărtășește viziunea unei (regiuni) indo-pacifice libere și deschise’, a declarat ministrul japonez al apărării, Nobuo Kishi, pentru presă.

‘Prin întărirea cooperării între Japonia, Statele Unite și Franța, am dori să ameliorăm în plus tacticile și competențele Forțelor de autoapărare (nipone) în apărarea teritoriilor insulare îndepărtate’, a adăugat ministrul.

Parisul are interese strategice în zona indo-pacifică, unde deține teritorii, cele mai importante fiind Insula Réunion în Oceanul Indian și Polinezia în Pacificul de Sud.

Manevrele comune se vor desfășura pe terenul de antrenament de la Kirishima și la Camp Ainoura în regiunea Kyushu, și vor cuprinde exerciții de operațiuni amfibie.

Săptămâna trecută, premierul japonez Yoshihide Suga și președintele american Joe Biden au promis să facă front comun în fața Chinei și să întărească cooperarea bilaterală, mai ales tehnologică.

Japonia este preocupată îndeosebi de activitățile Chinei din jurul insulelor Senkaku, administrate de Tokyo și pe care Beijingul le revendică sub numele de insulele Diaoyu. În ultimele luni, Washingtonul a reiterat că tratatul de securitate cu Japonia acoperă și aceste insule.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău