Japonia | O țesătură cu proprietăți electrice are capacitatea de a distruge microbi, virusuri și bacterii

  • 05 Iunie 2020 14:23
Japonia | O țesătură cu proprietăți electrice are capacitatea de a distruge microbi, virusuri și bacterii

Distrugerea microbilor, virusurilor și a bacteriilor grație unei țesături capabile să utilizeze mișcarea pentru a produce mici cantități de electricitate reprezintă cea mai recentă invenție creată de două companii japoneze, Murata Manufacturing și Teijin Frontier, informează AFP, preluat Agerpres.

Denumită "PIECLEX", noua țesătură are numeroase întrebuințări, de la articole vestimentare capabile să distrugă mirosurile corporale, la echipamente de protecție precum măști sanitare, atât de populare în perioada actuală, marcată de pandemia de COVID-19.

Electricitatea este produsă prin întinderea și contracția țesăturii, mai ales în timpul mișcărilor realizate în mod obișnuit de o persoană, în cantități atât de mici încât ele nu pot fi simțite de către purtător, dar totuși suficiente pentru "a arde" bacteriile, microbii și virusurile care s-ar afla deasupra sau în interiorul țesăturii, au explicat reprezentanții celor două grupuri nipone.

"Am putut să împiedicăm proliferarea sau chiar să facem să devină inofensive 99,9% dintre bacteriile și virusurile pe care am testat noul material", a declarat un purtător de cuvânt al companiei Murata Manufacturing.

Potrivit celor două grupuri japoneze, țesătura nou inventată este privită cu mare interes de anumiți producători, precum cei de îmbrăcăminte sportivă, articole de igienă de tipul scutecelor și măștilor de protecție și chiar de cei din domeniul aplicațiilor industriale, precum producătorii de filtre.

Următorul obiectiv al inventatorilor japonezi este acela de a se asigura că țesătura este capabilă să elimine noul flagel al timpurilor moderne - virusul SARS-CoV-2.

Deocamdată, reprezentanții celor două companii întâmpină dificultăți în a obține noul coronavirus pentru a realiza astfel de teste, din cauza regulilor foarte stricte ce vizează gestionarea maladiilor infecțioase de către instituțiile competente în acest domeniu de activitate. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău