Japonia - O persoană decedată; mai multe provincii evacuate la apropierea taifunului Hagibis

  • 12 Octombrie 2019 12:47
Japonia - O persoană decedată; mai multe provincii evacuate la apropierea taifunului Hagibis

Puternicul taifun Hagibis își continuă sâmbătă cursa asupra teritoriului Japoniei, precedat de ploi diluviene și vânturi violente care au provocat moartea unei persoane și recomandarea ca 1,6 milioane de persoane să fie evacuate, relatează AFP, preluat de AGERPRES.

Taifunul Hagibis se îndreaptă vertiginos spre Tokyo după ce a provocat grave perturbări ale transportului și numeroase pene de electricitate în țară.

Taifunul a determinat deja anularea a două partide din Cupa mondială de rugby, a dezorganizat Marele Premiu de Formula 1 Suzuka (centrul țării) și a țintuit la sol aproape 2.000 de avioane sâmbătă.

Hagibis urmează să lovească centrul și estul Japoniei în cursul serii, cu rafale de vânt de până la 216 km/h, potrivit Agenției Japoneze de Meteorologie (JMA).

Însă cu câteva ore înainte de a atinge uscatul, taifunul a făcut deja o victimă în regiunea Chiba, la est de Tokyo, deja afectată de un taifun luna trecută.

"Un bărbat de 49 de ani a fost găsit într-o camionetă răsturnată. El a fost dus la spital unde a fost constatat decesul", a declarat AFP, Hiroki Yashiro, un purtător de cuvânt al pompierilor din comuna Ichihara, în prefectura Chiba.

Potrivit JMA, taifunul ar putea aduce precipitații și vânturi record, fiind cel mai puternic care s-a abătut asupra Tokyo din 1958, iar cetățenii ar trebui să se pregătească pentru valuri înalte și mare agitată.

Autoritățile din prefectura Chiba, la est de Tokyo, lovită puternic de taifunul Faxai în urmă cu o lună, au îndemnat locuitori să-și pregătească rezerve de alimente și apă suficiente pentru o perioadă de până la trei zile

Recomandări de evacuare cu caracter obligatoriu au fost emise pentru 1,64 milioane de persoane din zonele vizate, potrivit postului public de televiziune NHK.

În timp ce taifunul se afla încă în apele Pacificului la sute de kilometri de arhipelagul nipon, el a fost deja precedat de vânturi violente în estul capitalei, în regiunea Chiba, unde o casă a fost distrusă.

Cinci persoane au fost spitalizate, însă niciuna nu a suferit răni grave, au precizat autoritățile locale.

Posturile de televiziune prezintă imagini cu valuri uriașe care se sparg de diguri în zonele de coastă și cu localnici care își protejează casele cu saci de nisip, în timp ce alții își acoperă geamurile cu scânduri bătute în cuie.

La 09:00 ora locală (sâmbătă 00:00 GMT) 11.600 de case din regiunea Chiba au rămas fără electricitate.

Constructorii de automobile Toyota și Honda și-au închis uzinele. Numeroase supermarketuri din capitală au fost închise, după ce au fost luate cu asalt de cetățenii veniți să-și facă provizii.

Compania aeriană ANA Holdings a anulat toate cursele interne care pleacă sau sosesc pe principalele două aeroporturi din Tokyo începând cu vineri după-amiază, în timp ce Japan Airlines Co a anulat anumite zboruri cu plecare sau sosire de pe aeroporturile care deservesc cele mai mari orașe din Osaka și Nagoya.

Cea mai mare parte dintre aceste zboruri sunt anulate sâmbătă, au precizat ambele companii aeriene pe paginile lor de internet.

Operatorii feroviari au anunțat suspendarea trenurilor de mare viteză între Tokyo și Nagoya, în centrul Japoniei, precum și principalele curse între Nagoya și Osaka, în vestul Japoniei, începând de sâmbătă dimineață, potrivit postului public de televiziune NHK.

Valuri înalte sunt prognozate de-a lungul coastei pacifice a insulei Honshu sâmbătă și duminică, precum și ploi torențiale care vor crește riscul de inundații și alunecări de teren, potrivit NHK.

Taifunul Ida, cunoscut în japoneză sub denumirea de ''Kanogawa Typhoon'', a provocat moartea a peste 1.000 de persoane în 1958.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău