Japonia investighează al treilea deces asociat lotului contaminat de vaccinuri Moderna

  • 07 Septembrie 2021 10:58
Japonia investighează al treilea deces asociat lotului contaminat de vaccinuri Moderna

Japonia investighează decesul celei de-a treia persoane vaccinate cu serul Moderna provenit din unul dintre loturile fabricate în Spania și retrase de la utilizare după detectarea unei contaminări, pentru a clarifica astfel dacă decesul ar avea legătură cu acest vaccin anti-COVID-19, relatează marți EFE, citat de AGERPRES.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 49 de ani, care a murit în august după ce i-a fost administrată o doză provenită din loturile menționate (înainte de a fi retrase). Moartea lui se adaugă celorlalte două decese, ale unor bărbați în vârstă de 30 și de 38 de ani, care sunt în prezent investigate, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Japonia.

Bărbatul a primit a doua doză pe 11 august, iar decesul lui a confirmat în ziua următoare, potrivit datelor Ministerului Sănătății, care a primit notificarea acestui caz în data de 4 septembrie. Nu au fost observate la prima vedere substanțe străine în fiolele utilizate cu această ocazie și nu se cunoaște în prezent dacă există o legătură între aceste decese și respectivele vaccinuri, a precizat același oficial nipon.

Moderna și partenerul său de distribuție în Japonia, compania farmaceutică Takeda, au anunțat săptămâna trecută că particulele contaminate conțineau metal, posibil de la "un aparat din lanțul de producție" al fabricii spaniole Rovi, și au eliminat eventuale riscuri pentru sănătate, dincolo de o reacție localizată.

Ministerul Sănătății notează într-un comunicat că a făcut public cel de-al treilea deces, întrucât „veste puțin probabil" ca particule din acest material, care se utilizează în echipamente medicale, precum valve cardiace, substitute de articulații, suturi sau capse sanitare, „să afecteze organismul" dacă sunt introduse în corp.

„Takeda și Moderna colaborează cu Ministerul Sănătății la investigarea acestor decese", au anunțat cele două companii într-un comunicat publicat marți, în care au dat asigurări că „nu există deocamdată indicii că decesele (...) ar avea legătură cu administrarea dozelor" și au afirmat că "nu cred că vaccinul ar reprezenta vreun risc pentru sănătate".

Particulele contaminate au fost observate în 39 de fiole (390 de doze), însă Ministerul nipon al Sănătății a decis să blocheze de la administrare trei loturi întregi cu 1,63 milioane de doze (3004667, 3004734 și 3004956) care au fost produse în același timp și în aceeași fabrică medicală, ca măsură de precauție.

Până pe 25 august, Japonia a înregistrat 991 de decese ale unor persoane vaccinate cu serul de la Pfizer și alte 11 decese ale unor persoane inoculate cu vaccinul de la Moderna.

Țara asiatică a administrat peste 135 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19: 75 de milioane de persoane au primit cel puțin o doză, iar 60 de milioane au fost vaccinate cu schema completă, reprezentând 59,3 % , respectiv 47,9 % din populația japoneză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău