Japonia introduce un nou sistem de vize pentru a atrage mai mulți muncitori străini

  • 01 Aprilie 2019 16:13
Japonia introduce un nou sistem de vize pentru a atrage mai mulți muncitori străini

Japonia, a treia economie a lumii, a lansat luni un nou sistem de vize destinat să aducă mai mulți muncitori străini într-o țară care se confruntă cu un deficit acut de mână de lucru, o schimbare semnificativă față de politicile stricte în materie de imigrație, transmite Kyodo, potrivit Agerpres.

De asemenea, o nouă agenție pentru emigranți a început să funcționeze începând de la 1 aprilie, urmând să se ocupe de inspecțiile pentru acordarea de vize și oferirea de sprijin pentru emigranți. Shoko Sasaki, cel care conduce noua agenție pentru servicii destinate emigranților, a declarat într-o conferință de presă că asistența acordată emigranților este deosebit de importantă și a promis că sistemul va opera în mod eficient.

Cetățenii străini cu anumite cunoștințe de limba japoneză și calificări profesionale pot solicita un statut de rezident denumit Specified Skilled Worker No. 1, care conferă dreptul de muncă în 14 sectoare, precum construcții, agricultură, asistență medicală, timp de până la maxim cinci ani.

Cetățenii străini care vorbesc cursiv limba japoneză și au pregătire profesională în două domenii (construcții și construcții de nave) pot să își prelungească șederea prin dobândirea statutului Specified Skilled Worker No. 2. Acest statut permite deținătorului să își aducă și familia în Japonia și de asemenea nu există o limită cu privire la de câte ori poate fi reînnoită viza.

Guvernul de la Tokyo se așteaptă ca până la 345.000 de străini să dobândească viza de tip No.1 pe parcursul următorilor cinci ani, iar cei mai mulți dintre aceștia (aproximativ 60.000) să lucreze în sectorul asistenței medicale. Primele vize ar putea fi eliberate începând de la mijlocul lunii aprilie pentru solicitanții care sunt deja în Japonia și vor să își schimbe statutul, a declarat un oficial din Ministerul Justiției.

Introducerea noului sistem de vize este o schimbare semnificativă pentru Japonia, o țară care a limitat acordarea de vize de lucru doar persoanelor bine pregătite profesional sau celor cu competențe de vârf precum doctori, avocați sau profesori. Însă țara are nevoie de mai mulți muncitori străini având în vedere îmbătrânirea populației și natalitatea scăzută.

Potrivit prognozelor realizate de National Institute of Population and Security Research, populația Japoniei ar urma să scadă cu aproximativ 30% în următorii 50 de ani. De asemenea, în anul 2065 persoanele în vârstă de cel puțin 65 de ani ar urma să reprezinte 38% din populația totală a Japoniei, față de 26,6% în 2015.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău