Japonia introduce roboții care merg la școală în locul elevilor. „Sperăm să reducem anxietatea chiulangiilor”

  • 12 Septembrie 2023 19:04
Japonia introduce roboții care merg la școală în locul elevilor. „Sperăm să reducem anxietatea chiulangiilor”

Consiliul de învățământ din Kumamoto, un oraș din sud-vestul Japoniei, va lansa un efort de combatere a absenteismului școlar prin intermediul unor avatare robotizate în clasă, care le permit elevilor să se implice de la distanță în cursuri și în viața școlară, scrie publicația japoneză The Mainichi.

Roboții sunt echipați cu microfoane, difuzoare și camere de luat vederi pentru a permite o comunicare bidirecțională. Potrivit Consiliului Municipal de Educație din Kumamoto, acest tip de inițiativă este rar întâlnit la nivel național. Scopul este de a reduce anxietatea copiilor absenți și a elevilor care plănuiesc să se întoarcă la clasă, scrie G4Media.

Cheltuielile aferente, în valoare de 1,55 milioane de yeni (aproximativ 10 550 de dolari), au fost incluse în proiectul de buget suplimentar pentru anul fiscal 2023, prezentat în cadrul unei ședințe ordinare a adunării municipale din 4 septembrie. Ideea ar putea fi pusă în mișcare încă din luna noiembrie a acestui an, cu planuri de evaluare a rezultatelor programului până în luna martie a anului viitor.

Doi roboți autopropulsați cu o înălțime de aproximativ 1 metru sunt programați să fie incluși în inițiativă. Computerele tabletă atașate roboților pot fi controlate de la laptopurile de la domiciliul elevilor, permițându-le acestora să participe la aceleași cursuri ca și colegii lor și să ia parte la discuții cu colegii de clasă și cu profesorii. De asemenea, se așteaptă ca roboții să poată circula liber în incinta școlii și chiar să participe la evenimente.

Numărul tot mai mare de elevi absenți se află la baza deciziei consiliului de a adopta această măsură. Potrivit consiliului, 2.760 de elevi de la școlile primare și gimnaziale din oraș nu au fost prezenți la cursuri în anul școlar 2022, al patrulea an consecutiv de creșteri, deoarece în anul școlar 2018 au fost numărați 1.283 de absenți.

Din acest motiv, consiliul a privit spre domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) pentru soluții. Concret, aceasta a inclus asistenți didactici care au ajutat la transmiterea online a cursurilor la care copiii absenți să participe, începând o „clasă virtuală” în ianuarie. Se pare că sistemul a primit un feedback pozitiv din partea elevilor, printre care: „Mi-a redus anxietatea de a comunica” și „mi-a crescut stima de sine”.

Un oficial al consiliului de educație a declarat: „În afară de faptul că le permit să vadă cursurile, roboții le permit elevilor să se miște liber în spațiu și să comunice cu ceilalți după bunul lor plac. Să sperăm că acest lucru poate ajuta la scăderea obstacolelor mentale pentru elevii chiulangii.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău