Japonia înăspreşte procedurile de imigraţie după fuga lui Ghosn

  • 05 Ianuarie 13:32
Japonia înăspreşte procedurile de imigraţie după fuga lui Ghosn

Autorităţile japoneze şi-au anunţat duminică intenţia de a înăspri reglementările cu privire la imigraţie, după ce fostul preşedinte director general al constructorului auto nipon Nissan, Carlos Ghosn, a fugit din ţară în perioada în care era eliberat pe cauţiune, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Carlos Ghosn, fost CEO al Renault şi Nissan, a ajuns pe 30 decembrie la Beirut, a doua zi după plecarea sa surpriză din Japonia. Urmărit pentru infracţiuni financiare, Ghosn era în arest la domiciliu de la sfârşitul lui aprilie la Tokyo, după 130 de zile petrecute în închisoare. Arestul său la domiciliu prevedea condiţii stricte şi interdicţia de a părăsi ţara în aşteptarea procesului său.

Într-un comunicat de presă publicat duminică, ministrul japonez al Justiţiei, Masako Mori a apreciat că plecarea "aparent ilegală" a lui Ghosn este un act regretabil adăugând că a fost emis un mandat internaţional de arest şi va fi organizată o investigaţie amănunţită. "Am cerut Agenţiei pentru imigraţie să îşi coordoneze activitatea cu celelalte agenţii pentru a înăspri procedurile de plecare" a declarat Masako Mori, adăugând că tribunalul a revocat decizia de eliberare pe cauţiune a lui Carlos Ghosn.

Separat, procurorii japonezi au dat publicităţii un comunicat în care apără sistemul juridic nipon, subliniind că fuga lui Ghosn a ignorat procedurile legale şi constituie o infracţiune. Potrivit procurorilor, sistemul juridic japonez garantează tuturor acuzaţilor dreptul la un proces deschis şi corect. Procurorii mai adaugă că cele 100 de zile petrecute de Ghosn în închisoare sunt justificate pe motiv că acesta "avea o reţea extinsă internă şi externă şi că putea să îşi folosească influenţa sa considerabilă pentru a ascunde dovezi".

Goshn, un franco-libanezo-brazilian în vârstă de 65 de ani, a dat asigurări joi că şi-a organizat "singur" fuga în Liban, fără a furniza totuşi amănunte.

Cu toate acestea, în cotidianul The Wall Street Journal fost publicat vineri un articol conform căruia Ghosn a fost scos din Japonia într-o valiză mare care în mod normal este utilizată pentru transportul unor echipamente audio. De asemenea, un operator de avioane private din Turcia a dezvăluit că două din avioanele sale au fost utilizate în mod ilegal pentru transportul lui Ghosn, iar unul dintre angajaţii companiei a falsificat documentele oficiale de transport pentru a exclude numele lui Ghosn. Potrivit acestei companii, denumită MNG Jet, Ghosn a urcat la bordul unui avion privat pe aeroportul internaţional din Kansai, în apropiere de Osaka, de unde a mers până la Istanbul, iar de aici a plecat spre Beirut la bordul unui alt avion.

Carlos Ghosn, care deţine trei naţionalităţi - franceză, braziliană şi libaneză. Deocamdată nu este clar ce ar putea face Japonia pentru al aduce înapoi. Japonia are tratate de extrădare doar cu SUA şi Japonia, ceea ce înseamnă că va fi dificil ca Ghosn să fie returnat de Liban. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
1,08 °C
cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,5 m/s
Sat
10 °C
Sun
9 °C
Mon
7 °C
Tue
8 °C
Wed
12 °C

Curs oficial BNM 03 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 0.0524
USD 18.4281 0.0892
RON 4.1664 0.0095
UAH 0.6689 0.0065
RUB 0.2348 0.0020
Arhivă Radio Chișinău