Japonia înăsprește procedurile de imigrație după fuga lui Ghosn

  • 05 Ianuarie 2020 13:32
Japonia înăsprește procedurile de imigrație după fuga lui Ghosn

Autoritățile japoneze și-au anunțat duminică intenția de a înăspri reglementările cu privire la imigrație, după ce fostul președinte director general al constructorului auto nipon Nissan, Carlos Ghosn, a fugit din țară în perioada în care era eliberat pe cauțiune, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Carlos Ghosn, fost CEO al Renault și Nissan, a ajuns pe 30 decembrie la Beirut, a doua zi după plecarea sa surpriză din Japonia. Urmărit pentru infracțiuni financiare, Ghosn era în arest la domiciliu de la sfârșitul lui aprilie la Tokyo, după 130 de zile petrecute în închisoare. Arestul său la domiciliu prevedea condiții stricte și interdicția de a părăsi țara în așteptarea procesului său.

Într-un comunicat de presă publicat duminică, ministrul japonez al Justiției, Masako Mori a apreciat că plecarea "aparent ilegală" a lui Ghosn este un act regretabil adăugând că a fost emis un mandat internațional de arest și va fi organizată o investigație amănunțită. "Am cerut Agenției pentru imigrație să își coordoneze activitatea cu celelalte agenții pentru a înăspri procedurile de plecare" a declarat Masako Mori, adăugând că tribunalul a revocat decizia de eliberare pe cauțiune a lui Carlos Ghosn.

Separat, procurorii japonezi au dat publicității un comunicat în care apără sistemul juridic nipon, subliniind că fuga lui Ghosn a ignorat procedurile legale și constituie o infracțiune. Potrivit procurorilor, sistemul juridic japonez garantează tuturor acuzaților dreptul la un proces deschis și corect. Procurorii mai adaugă că cele 100 de zile petrecute de Ghosn în închisoare sunt justificate pe motiv că acesta "avea o rețea extinsă internă și externă și că putea să își folosească influența sa considerabilă pentru a ascunde dovezi".

Goshn, un franco-libanezo-brazilian în vârstă de 65 de ani, a dat asigurări joi că și-a organizat "singur" fuga în Liban, fără a furniza totuși amănunte.

Cu toate acestea, în cotidianul The Wall Street Journal fost publicat vineri un articol conform căruia Ghosn a fost scos din Japonia într-o valiză mare care în mod normal este utilizată pentru transportul unor echipamente audio. De asemenea, un operator de avioane private din Turcia a dezvăluit că două din avioanele sale au fost utilizate în mod ilegal pentru transportul lui Ghosn, iar unul dintre angajații companiei a falsificat documentele oficiale de transport pentru a exclude numele lui Ghosn. Potrivit acestei companii, denumită MNG Jet, Ghosn a urcat la bordul unui avion privat pe aeroportul internațional din Kansai, în apropiere de Osaka, de unde a mers până la Istanbul, iar de aici a plecat spre Beirut la bordul unui alt avion.

Carlos Ghosn, care deține trei naționalități - franceză, braziliană și libaneză. Deocamdată nu este clar ce ar putea face Japonia pentru al aduce înapoi. Japonia are tratate de extrădare doar cu SUA și Japonia, ceea ce înseamnă că va fi dificil ca Ghosn să fie returnat de Liban. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău