Japonia - Două decese în urma ploilor diluviene din sud-vestul țării

  • 28 August 2019 10:09
Japonia - Două decese în urma ploilor diluviene din sud-vestul țării

Autoritățile japoneze au emis miercuri alerte la nivelul maxim în urma ploilor torențiale înregistrate în sud-vestul Japoniei, în special pe insula Kyushu, unde inundațiile majore au provocat deja cel puțin două decese, informează AFP, preluat de Agerpres.

Cadavrul unui bărbat a fost descoperită în mașina sa, luată de ape, în prefectura Saga, a declarat un oficial local pentru AFP.

De asemenea, un octogenar a murit înecat în circumstanțe similare în prefectura Fukuoka, în timp ce încerca să iasă din autovehiculul blocată de apele în creștere, potrivit autorităților locale.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, a raportat că o altă persoană din prefectura Saga se află în "stop cardiorespirator" - o expresie folosită în Japonia pentru a vorbi despre un deces încă neconfirmat oficial de către un medic.

"Poliția și pompierii au primit, de asemenea, numeroase apeluri de urgență", a completat Suga.

"Au fost raportate numeroase daune în diferite zone din cauza râurilor ieșite din matcă, a alunecărilor de teren și a caselor inundate", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, adăugând că amploarea pagubelor s-ar putea agrava în următoarele ore.

Pe baza avertizărilor meteorologice de un nivel excepțional, autoritățile locale au emis ordine de evacuare (care nu sunt însă obligatorii) pentru 670.000 de locuitori, după ce în cursul dimineții fusese emis un ordin vizând 240.000 de persoane.

Circa alte un milion de persoane au primit, de asemenea, recomandări de evacuare.

"Riscul de dezastru este extrem de mare", a declarat un oficial al Agenției naționale de meteorologie în cadrul unei conferințe de presă, organizate de urgență miercuri dimineața.

"Trebuie să luăm precauții maxime pentru a ne proteja (...), vă rugăm, nu întârziați" evacuarea, a insistat responsabilul citat.

Televiziunile au difuzat imagini în care se puteau vedea cartiere întregi inundate și mașini aproape complet sub ape.

Japonia, în special partea sa sud-vestică, se confruntă anual cu episoade de precipitații intense, deseori în timpul trecerii unui taifun, ceea ce nu este cazul de data aceasta.

Aceste precipitații duc la inundații gigantice și la alunecări de noroi care se pot solda cu victime.

În iulie 2018, peste 200 de persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor înregistrate în Japonia, amintește AFP.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău