Japonia, determinată să organizeze Jocurile Olimpice în ciuda zvonurilor privind o anulare

  • 22 Ianuarie 2021 13:17
 Japonia, determinată să organizeze Jocurile Olimpice în ciuda zvonurilor privind o anulare

Prim-ministrul japonez și organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo, amânate anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus, și-au reafirmat, vineri, intenția de a organiza competiția în această vară, în ciuda informațiilor conform cărora guvernul nipon ar fi renunțat deja în secret, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Sunt determinat" să găzduiesc Jocurile Olimpice sigure la Tokyo, ca un semn al "victoriei umanității asupra noului coronavirus", a declarat premierul Yoshihide Suga în cadrul unei ședințe parlamentare.

Într-un comunicat dat publicității, comitetul organizator Tokyo-2020 a reamintit totodată, vineri, că "este total concentrat" asupra pregătirilor pentru Jocurile Olimpice (23 iulie-8 august), la unison cu guvernul nipon și cu orașul Tokyo, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) și Comitetul Internațional Paralimpic (CIP).

Conform jurnalului britanic The Times, care a citat, joi, o sursă din cadrul coaliției aflate la putere în Japonia, guvernul ar fi decis deja în secret că Jocurile Olimpice sunt imposibil de organizat anul acesta, ținând cont de recrudescența cazurilor de coronavirus, inclusiv în Japonia.

Pentru a-și salva însă imaginea, guvernul ar căuta să se asigure în prealabil că Tokyo va organiza Olimpiada din 2032, viitoarea ediție disponibilă după cele de la Paris-2024 și Los Angeles-2028, conform aceleiași publicații.

Însă purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului Japoniei, Manabu Sakai, a afirmat că "nimic nu este adevărat'' în articolul publicat de Times, iar președintele Comitetului olimpic australian, Matt Carroll, a calificat drept "zvon nefondat" informația conform privind anularea JO de la Tokyo.

"Vor fi Jocuri foarte diferite, axate în mod special pe sportivi și competițiile lor", a spus Carroll.

Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a declarat convins, joi, că Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în această vară, adăugând totodată că "nu există un plan B".

"Nu avem în acest moment niciun motiv să credem că Jocurile Olimpice de la Tokyo nu se vor deschide pe 23 iulie pe Stadionul Olimpic din Tokyo", a spus Bach într-un interviu acordat agenției nipone Kyodo, cu șase luni înaintea JO.

"De aceea nu există un plan B și de aceea suntem total angajați să facem din aceste Jocuri unele sigure și reușite", a mai spus președintele forului internațional.

Marți, directorul general al Comitetului de organizare, Toshiro Muto, a afirmat, la rândul său, că responsabilii Tokyo-2020 sunt "inflexibili" în privința desfășurării Jocurilor Olimpice în această vară, nefiind luată în calcul nicio altă variantă.

Acesta nu a exclus, însă, posibilitatea ca Jocurile să poată avea loc eventual fără spectatori, în condițiile în care pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii în întreaga lume, inclusiv în Japonia.

Cu circa șase luni înaintea ceremoniei de deschidere, spectrul anulării JO a luat amploare în ultimele săptămâni, după ce autoritățile japoneze au impus starea de urgență în mai multe regiuni ale țării, inclusiv la Tokyo și în zonele adiacente, la fel ca în primăvara lui 2020, atunci când s-a decis de comun acord cu Comitetul Internațional Olimpic amânarea cu un an a competiției.

Îngrijorați că marele eveniment sportiv ar putea agrava și mai mult răspândirea locală a virusului, peste 80% dintre japonezi sunt în continuare foarte reticenți în privința organizării JO în acest an, preferând fie o nouă amânare, fie o anulare pur și simplu, potrivit unui sondaj recent.

Taro Kono, un ministru important al guvernului nipon, a recunoscut săptămâna trecută că nimic nu trebuie să fie exclus în privința Jocurilor Olimpice.

În Japonia, campania de vaccinare va debuta la sfârșitul lunii februarie, însă va fi extinsă la întreaga populație abia în luna mai, conform presei locale.

Toshiro Muto a repetat, totodată, că organizatorii japonezi și responsabilii CIO "nu au evocat posibilitatea" de a impune obligativitatea vaccinării pentru sportivii care vor lua parte la Jocurile Olimpice sau pentru spectatori, în cazul în care accesul acestora va fi autorizat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău