Japonia | Canicula a provocat decesul a cel puțin 14 persoane

  • 17 Iulie 2018 12:30
Japonia | Canicula a provocat decesul a cel puțin 14 persoane

Un val de căldură intensă a provocat decesul a cel puțin 14 persoane în Japonia, pe durata weekendului prelungit, a relatat marți presa locală, temperaturile ridicate împiedicând redresarea zonelor afectate de inundațiile care au ucis peste 200 de persoane săptămâna trecută, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Luni, zi de sărbătoare națională în Japonia, temperaturile au depășit 39 de grade Celsius în unele regiuni din interiorul arhipelagului și, asociate cu un grad ridicat de umiditate, au dat naștere unor circumstanțe periculoase pentru organismul uman, potrivit agenției meteorologice nipone (JMA).

Cel puțin 14 persoane au decedat din cauza căldurii în timpul weekendului prelungit, relatează presa locală. Printre victime s-a aflat și o femeie în vârstă de aproximativ 90 de ani, care a fost găsită inconștientă pe un câmp. Alte mii de persoane au fost spitalizate pentru afecțiuni legate de caniculă.

Căldura a fost mai intensă în regiunile fără ieșire la mare precum prefectura Gifu, unde termometrele din orașul Ibigawa arătau 39,3 grade Celsius luni, cea mai ridicată temperatură înregistrată pe teritoriul țării. În capitala Tokyo, s-au înregistrat 34 de grade Celsius luni.

Valorile termice în regiunile din vestul Japoniei, afectate de inundațiile catastrofale, au atins 34,3 grade Celsius marți până la prânz, îngreunând munca militarilor și a voluntarilor care curăță zona de noroi și resturi.

''Este foarte cald. Tot ce putem face este să bem apă'', a declarat un bărbat din Okayama pentru postul de televiziune NHK.

Temperaturi de peste 35 de grade au fost înregistrate duminică în 200 de localități din Japonia, potrivit JMA, fenomen neobișnuit pentru luna iulie, dar nu fără precedent.

Temperaturi similare au fost înregistrate în 213 localități într-o zi de iulie din anul 2014.

Anul trecut, 48 de persoane au decedat din cauza căldurii în perioada mai-septembrie, 31 dintre decese fiind înregistrate în luna iulie, potrivit statisticilor Agenției pentru managementul dezastrelor și incendiilor.

Valul de căldură din prezent este cauzat de suprapunerea a două fronturi atmosferice de presiune ridicată deasupra celei mai mari părți a teritoriul nipon și se estimează că va continua cel puțin până la finalul săptămânii, potrivit JMA.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău