Japonia anunță măsuri record pentru stimularea economiei, de 490 miliarde de dolari

  • 19 Noiembrie 2021 19:18
Japonia anunță măsuri record pentru stimularea economiei, de 490 miliarde de dolari

Guvernul nipon a adoptat vineri un pachet record de stimulare a economiei, în valoare de 55.700 miliarde de yeni (490 miliarde de dolari), pentru a atenua efectele negative ale pandemiei asupra economiei Japoniei, în timp ce alte țări au început retragerea măsurilor de sprijin, transmit Kyodo și Reuters, citate de Agerpres.

Măsurile includ plăți în numerar de 100.000 de yeni și vouchere pentru copiii de până la 18 ani din gospodăriile cu un venit anual de sub 9,6 milioane de yeni, costurile fiind estimate la aproximativ 2.000 de miliarde de yeni. Alți 2.000 miliarde de yeni sunt alocați familiilor și studenților care se confruntă cu dificultăți, vor fi acordate subvenții pentru firmele afectate de pandemie și vor fi puse deoparte rezerve pentru cheltuieli de urgență legate de pandemie. Va fi reluat programul subvenționat "Go To Travel" pentru a promova turismul intern.

Pe fondul intensificării concurenței globale în domeniul tehnologiilor de vârf, vor fi alocați aproximativ 500 miliarde de yeni pentru a facilita dezvoltarea în domenii cheie, cum ar fi inteligența artificială (AI). De asemenea, Guvernul nipon va ajuta la construirea fabricilor producătoare de semiconductori, pentru a asigura livrări suficiente de cipuri pentru computere.

Cheltuielile vor fi în principal finanțate printr-un buget suplimentar în acest an, de aproximativ 32.000 miliarde de yeni, restul sumei urmând să fie inclus în bugetul pe 2022.

"Vom mobiliza toate instrumentele disponibile pentru a finanța pachetul, inclusiv emiterea de obligațiuni". Estimăm că măsurile de stimulare vor majora PIB-ul Japoniei cu aproximativ 5,6%, a anunțat premierul Fumio Kishida.

În 2020, valoarea combinată a măsurilor de stimulare a celei de-a treia economii mondiale s-a ridicat la aproximativ 3.000 de miliarde de dolari, iar nivelul datoriei este de aproximativ 200% din PIB.

Premierul japonez Fumio Kishida și-a anunțat la 1 noiembrie victoria în alegerile legislative, după ce coaliția aflată la putere și-a menținut o majoritate parlamentară peste așteptări și a insistat asupra ideii sale de a promova "un nou capitalism", centrat pe susținerea creșterii economice, însoțită de majorări salariale pentru lucrători.

"Vom face tot posibilul pentru a crește salariile lucrătorilor, pentru ca toată lumea să beneficieze de rezultatele creșterii economice", a declarat oficialul nipon.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău