Japonia: A fost descoperită o proteină care ar putea încetini îmbătrânirea și preveni bolile legate de vârstă
-
08 Ianuarie 10:25
Oamenii de știință japonezi au identificat o proteină care ar putea juca un rol esențial în menținerea a două structuri subcelulare asociate cu îmbătrânirea și apariția anumitor boli, relatează G4Media.
Această nouă proteină ar putea oferi noi oportunități pentru tratarea afecțiunilor legate de vârstă, menționează G4Media, citând Euronews.
Proteina ajută la îndepărtarea organitelor deteriorate, subunități ale celulei care îndeplinesc sarcini importante în cadrul acesteia și sunt vitale pentru funcționarea ei.
Două dintre acestea – mitocondriile și lizozomii – ajută la producerea de energie în celule și, respectiv, la menținerea sănătății acestora.
Deteriorarea acestor organite a fost asociată cu îmbătrânirea și cu diverse afecțiuni, inclusiv cu boli neurodegenerative, cum ar fi Parkinson, Alzheimer, Huntington și scleroza laterală amiotrofică (ALS).
Într-un nou studiu publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, oamenii de știință de la Universitatea Osaka din Japonia și de la alte școli de medicină afirmă că proteina numită HKDC1 ajută la protejarea atât a mitocondriilor, cât și a lizozomilor.
„Modularea funcției HKDC1 ar putea preveni senescența celulară, care este legată de îmbătrânire și de bolile legate de vârstă”, a declarat pentru Euronews Next autorul principal al studiului, Shuhei Nakamura, profesor de biochimie la Universitatea de Medicină din Nara.
Senescența celulară este atunci când celulele încetează să se dividă, ceea ce poate împiedica celulele să devină canceroase, dar contribuie la îmbătrânire. Cercetătorii au declarat că unele studii sugerează că prevenirea senescenței poate contracara îmbătrânirea umană și bolile legate de vârstă.
Continuarea poate fi citită aici.