Janis Mazeiks: UE este gata să lucreze împreună cu R. Moldova pentru soluționarea problemei drogurilor

  • 09 Noiembrie 2023 15:15
Janis Mazeiks: UE este gata să lucreze împreună cu R. Moldova pentru soluționarea problemei drogurilor

Ministrul de interne Adrian Efros a declarat că Republica Moldova se confruntă cu o serie de provocări în acțiunile de combatere a traficului de droguri, iar oficialii europeni au subliniat că această problemă este una de interes comun și Uniunea Europeană este gata să acorde ajutor Chișinăul în acest sens prin asistență financiară și instruiri, informează Radio Chișinău.

Declarațiile au fost făcute în marja celei de-a opta ședințe a HUB-ului de securitate al UE organizată la Chișinău, unde traficul transnațional de droguri a fost una din pricipalele teme de pe agenda discuțiilor.

Ministrul de interne, Adrian Efros, a subliniat importanța suportului acordat de Uniunea Europeană prin înființarea Hub-ului de securitate la Chișinău care urmează să fortifice poziția Republica Moldova de furnizor regional de securitate. Totodată, el s-a referit la trei îngrijorări discutate în cadrul ședinței HUB-ului și a subliniat că traficul de droguri are consecințe de ordin social și economic:

„În primul rând traficul de droguri face rău cetățenilor, vreau să menționez că vârsta celor care pentru prima dată au încercat drogurile se reduce încontinuu. Numărul doi este că țările consumă foarte multe resurse pentru a combate, a reține și a distruge elementele lanțului logistic, începând cu cei care asigură produse și cei care livrează produsele oamenilor. Noi ne-am dezvoltat cooperarea, ne-am îmbunătățit formatele de colectare a datelor și am partajat prioritățile și procesele pe care le folosim, dar statistica privind producerea și consumul de droguri înregistrează creșteri. Ceea ce vedem noi în cazul Rep. Moldova este faptul că devine tot mai dificil să asigurăm capacitatea internă de a identifica, analiza, stoca și a distruge drogurile. Pentru a depăși aceste provocări avem nevoie de instruiri mai bune pentru experții criminaliști și avem nevoie de mai mulți profesioniști, pentru asistenții care desfășoară expertiza. Sperăm ca statisticile să devină mai bune la acest capitol în anul 2025”, a declarat Adrian Efros.

Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a subliniat sprijinul continuu al UE pentru autoritățile de la Chișinău în lupta împotriva traficului de droguri și a declarat că impactul agresiunii Ruse împotriva Ucrainei a afectat  piața de droguri din Republica Moldova.

„Războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei schimbă domeniile de aplicare a pieței de vânzare a drogurilor. Drogurile de fapt sunt o sursă destul de bună pentru finanțarea ilegală și piața de droguri din Rep. Moldova va avea un impact asupra UE, pentru că există legăturile economice și sociale, care fac ca această problemă să fie una de interes comun. Împreună suntem aici pentru a realiza misiunea noastră comună de a distruge rețelele internaționale de traficanți de droguri și să stopăm spălarea de bani. Informația, datele analitice și cooperarea sunt instrumente foarte importante de cooperare în acest sens. Planul de acțiuni 2021-2025 și pilonul de cooperare – toate menționează că este nevoie de combaterea traficului de droguri și ne ghidăm de aceste documente. Noi trebuie să obținem date mai calitative, să desfășurăm investigații corect și să formăm mai multe capacități. UE este gata să lucreze împreună cu Rep. Moldova pentru soluționarea problemei drogurilor, folosind mai multe instrumente, inclusiv ghidarea politică, asistența financiară, formarea capacităților și multe altele”, a punctat Janis Mazeiks.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Consiliului Uniunii Europene, piața drogurilor ilicite este una dintre principalele surse de venit pentru grupurile infracționale organizate din Uniunea Europeană și se ridică la o valoare anuală estimată a vânzărilor cu amănuntul de cel puțin 30 de miliarde EUR. În UE, la fel ca în multe țări din întreaga lume, traficul de droguri afectează, de asemenea, stabilitatea și guvernanța la nivel național.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău