Janis Mazeiks: Noi am văzut încercări ale Federației Ruse de a influența democrația Republicii Moldova și aici mă refer la alegerile locale

  • 10 Noiembrie 2023 16:42
Janis Mazeiks: Noi am văzut încercări ale Federației Ruse de a influența democrația Republicii Moldova și aici mă refer la alegerile locale

"Noi am văzut încercări ale Federației Ruse de a influența democrația Republicii Moldova, aici mă refer la alegerile locale. Noi am văzut aceste fluxuri de bani externi care vin în Republica Moldova", a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, citat de TVR Moldova

Încercările Federației Ruse de a influența democrația Republicii Moldova au fost vizibile, în special la alegerile locale din cinci noiembrie, remarcă șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, care spune că acestea s-au manifestat prin fluxurile de bani externi care au venit în Republica Moldova în ultima perioadă, mai arată sursa citată.

"Noi am văzut încercări ale Federației Ruse de a influența democrația Republicii Moldova, aici mă refer la alegerile locale. Noi am văzut aceste fluxuri de bani externi care vin în Republica Moldova și, într-adevăr, a fost vizibil, cel puțin este vorba de sute de mii. Conform informației SIS e vorba despre milioane. Într-adevăr, încercările există și este foarte important ca autoritățile luptă pentru a contracara acest flux de bani externi pentru că nu așa trebuie să funcționeze o democrație. Democrația nu înseamnă faptul că cineva cumpără voturi, dar este faptul că cetățenii iai decizii politice sau economice pentru a asigura viitorul țării sau în cazul alegerilor locale, viitorul acestor localități", a spus Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi"de la TVR Moldova.

Totodată, șeful Delegației UE la Chișinău precizează că alegerile nu trebuie să fie influențate de jucători externi. 

"Evident, că alegerile au nevoie de finanțare, dar pentru acest lucru există legislația privind finanțarea partidelor politice și există căi legale pentru a sprijini o forță politică pentru care vreți să câștige mai multe voturi prin mijloace care sunt conforme cu legea. Iată de ce e foarte important ca această interferențâ în alegeri cu fonduri ilicite să fie contracarată și acesta e unul dintre cele trei puncte care ar face țara mai puternică. Moldova, de asemenea, trebuie să poată să controleze și valuta digitală, cryptovaluta", menționează Excelența Sa, Janis Mazeiks.

Diplomatul precizează că Republica Moldova, care înainte putea fi ușor influențată de către Federația Rusă, acum e mai rezilientă, în contextul în care nu mai e șantajată că nu va primi gaz rusesc.

"Războiul hibrid se schimbă, ca reflecție a ceea ce face Republica Moldova. În trecut, era foarte ușor să poată să influențeze Republica Moldova spunând că dacă nu faceți ceea ce vrem noi, nu veți primi gaz. În prezent, Republica Moldova a reușit să inverseze situația în asemenea mod încât această amenințare nu mai funcționează, pentru că voi cumpărați gaze de pe piețele europene la prețuri mai bune ca la Gazprom. Această amenințare și-a pierdut importanța în mare parte. Asta înseamnă că a fost necesar de a ajusta modul în care aceste influențe sunt îndreptate împotriva Republicii Moldova. Am văzut cum aceste proteste plătite, care au făcut parte din amenințarea hibridă. Am fost martorii încercărilor de a influența alegerile locale din afară. Esența acestor amenințări hibride evoluează și e important ca autoritățile să ajusteze răspunsurile la aceste amenințări hibride sau cibernetice. Sunt mecanisme noi pentru a oferi sprijin, e vorba de Misiunea de Parteneriat a UE care a fost înființată în această vară și centrul privind comunicarea strategică care a fost înființată de Guvern. Toți acești pași fac țara mai rezilientă. Ceea ce ați reușit voi să fortificați țara în anumite domenii cum ar fi cel judecătoresc, independența de gazul rusesc sau lupta cu dezinformarea. Toți acești pași fac țara mai rezilientă, mai puțin supusă acestor atacuri hibride. Evident că aceste atacuri cred că vor continua pe parcursul a ceva timp, dar acest lucru e în vizorul autorităților și a cetățenilor și noi din partea UE vă vom sprijini", punctează Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău