Janis Mazeiks: Misiunea civilă de consiliere care ar putea fi instituită în Rep. Moldova sub egida UE va ajuta  țara să-și consolideze capacitățile în domenii vulnerabile

  • 22 Februarie 2023 18:39
Janis Mazeiks: Misiunea civilă de consiliere care ar putea fi instituită în Rep. Moldova sub egida UE va ajuta  țara să-și consolideze capacitățile în domenii vulnerabile

Misiunea civilă de consiliere care ar putea fi instituită în Rep. Moldova sub egida Politicii Externe și de Securitate Comune a UE, despre care s-a discutat zilele trecute la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles, va ajuta  țara să-și consolideze capacitățile în domenii vulnerabile. Proiectul este în stadiul de pregătire, reprezentanți ai Comisiei Europene efectuând deja două vizite în Rep. Moldova, de evaluare a necesităților, susține ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

„Au fost făcute deja două vizite din partea reprezentanților Comisiei Europene  și din partea Serviciului European de Acțiune Externă pentru  a explora nevoile țării, care sunt domeniile de interes pentru autoritățile Rep. Moldova. Ultima vizită a fost făcută săptămâna trecut. ar putea fi oferite sfaturi legate de îmbunătățirea securității cibernetice, de exemplu dar ar putea fi și pe alte subiecte. E mai degrabă o misiune de consolidare a rezilienței prin servicii de consiliere”, a spus Janis Mazeiks.

Despre instituirea în Rep. Moldova a unei misiuni civile în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună a UE, a vorbit la Bruxelles, după Consiliul Afaceri Externe, șeful diplomației europene Josep Borrell, fiind ulterior anunțată și de ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Subiectul a fost introdus pe agenda reuniunii la inițiativa României, care a mai propus crearea unui centru pentru combaterea dezinformării, dar și instituirea unui regim de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău