Janis Mazeiks, despre conflictul transnistrean: Dacă în procesul de negocieri 5+2, două părți sunt în război, nu este realist să ne așteptăm la realizarea unor chestiuni importante

  • 31 Ianuarie 2023 10:23
Janis Mazeiks, despre conflictul transnistrean: Dacă în procesul de negocieri 5+2, două părți sunt în război, nu este realist să ne așteptăm la realizarea unor chestiuni importante

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Ambasadorul Janis Mazeiks susține că angajamentul UE cu regiunea transnistreană vizează comerțul și realizarea măsurilor de promovare a încrederii. Declarații au fost făcute în cadrul unui interviu pentru MOLDPRES.

MOLDPRES: Un subiect actual rămâne a fi conflictul transnistrean. Cum vedeți evoluția acestuia și ce rol ar avea în procesul de integrare în UE?

Janis Mazeiks: Conlucrarea pe care o avem cu regiunea transnistreană este parte a activității pe care o avem cu R. Moldova în ansamblu. De exemplu, Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător vizează inclusiv regiunea transnistreană și vedem asta ca pe una din istoriile de succes, întrucât aproximativ o treime din exporturile efectuate de regiunea transnistreană merg spre UE. Deci, aceasta este o regiune care, de asemenea, este integrată în UE. Desigur, subiectul va fi relevant pentru următoarele etape de integrare și va fi necesar de a examina fiecare capitol de negociere. Între timp, este important să existe un dialog permanent între cele două maluri ale Nistrului pentru a rezolva chestiunile importante pentru viața oamenilor. Totodată, în ceea ce privește discuțiile asupra subiectelor mai majore, cum ar fi soluțiile politice, cel mai probabil nu este momentul oportun, pentru că dacă în procesul de negocieri 5+2, două părți sunt în război, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, nu este realist să ne așteptăm la realizarea unor chestiuni importante.

La această etapă, angajamentul nostru cu regiunea transnistreană vizează comerțul și realizarea măsurilor de promovare a încrederii. Există un set de proiecte direcționate spre ambele maluri ale Nistrului, pentru a promova încrederea între cetățeni și pentru a stabili contacte. Recent am participat la o ceremonie de acordare a distincțiilor unor oameni de afaceri de pe ambele maluri. Deseori acordăm granturi sau servicii de consiliere, există un HUB de afaceri la Tiraspol, pe care îl susținem. Deci, suportul nostru este acolo unde trebuie. Totuși, la această etapă, primordial este dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, pe care îl susținem.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău