Jana Costachi: Noi monitorizăm fluxul de imigranți din Ucraina și acesta nu reprezintă îngrijorări

  • 07 Februarie 2023 14:58
Jana Costachi: Noi monitorizăm fluxul de imigranți din Ucraina și acesta nu reprezintă îngrijorări

Un nou proiect „Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldovaˮ a fost lansat astăzi, șapte noiembrie la Chișinău de Consiliul Europei, scrie Radio Chișinău.

Proiectul are drept scop să ofere asistență Republicii Moldova la asigurarea unui sistem de azil și migrație în corespundere cu standardele internaționale și europene, a declarat șeful Oficiului Consiliului Europei de la Chișinău, William Massolin.

 „Vreau să insist asupra angajamentului nostru de a asigura coordonarea inițiativelor noastre cu autoritățile naționale, dar la fel și cu toți partenerii internaționali care lucrează în domeniul migrației și azilului. Este și va continua să fie o prioritate pentru echipa de la Chișinău și de la Strasbourg pe parcursul implementării acestuia. Eforturile noastre comune vor fi esențiale în vederea sprijinirii autorităților statului în eforturile lor de a construi un sistem mai rezilient, asigurând protecția drepturilor omului a refugiaților și migranților”, a spus William Massolin.

Proiectul este important și în contextul procesului de aderare a Rep. Moldova la Uniunea Europeană, a spus Jana Costachi, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne.

Totodată, ea a subliniat că R. Moldova trebuie să fie pregătită pentru un nou val de refugiați, în contextul escaladării războiului din Ucraina, chiar dacă fluxul actual nu prezintă îngrijorări:  

„Tot ce e legat de azil, de protecție internațională, de apatrizie, e una dintre sarcinile imediate ale Ministerului Afacerilor Interne în contextul agendei de integrare.

Noi înțelegem că am putea ajunge într-o situație în care va trebui să activăm planul de contingență. Noi monitorizăm fluxul de imigranți din Ucraina și acesta nu reprezintă îngrijorări. Cu toate acestea, trebuie să fim pregătiți pentru un asemenea scenariu și să asigurăm protecția refugiaților ucrainenilor. Orice suport al partenerilor de dezvoltare este necesar”, a mai declarat secretarul de stat, Jana Costachi. 

Peste 750 de mii de cetățeni ucraineni au trecut granița cu R. Moldova, de la începutul războiului, aproape 100 de mii se află în continuare pe teritoriul nostru, iar 12 mii au depus cerere de azil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău