James Pettit despre situația R. Moldova: „Cu toții suntem dezamăgiți”
-
13 Octombrie 2015 19:10
Nimeni din exterior nu va face schimbările și reformele de care Republica Moldova are nevoie pentru a asigura un viitor mai bun cetățenilor săi.
Pentru a deveni un stat mai puternic Republica Moldova trebuie să depășească perioada actuală de încercări și turbulențe, într-un mod în care cetățenii să simtă că sunt parte integrantă a proceselor democratice. Sunt câteva dintre îndemnurile enunțate de ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit în cadrul unei lecții publice, susținute marți, 13 octombire, în fața studenților Universității Libere Internaționale din Chișinău.
În prima sa prelegere publică susținută în fața studenților de la ULIM, ambasadorul american a s-a referit și la și situația actuală din Republica Moldova.
”Cred că cu toții suntem dezamăgiți. Actuala Coaliție pro-europeană, într-o formă sau alta se află la guvernare de 6 ani. Cred că oamenii au anticipat mai mult progres și reforme. Semnarea Acordului de Asociere a deschis calea și posibilitatea ca Moldova să devină o țară europeană normală. Nu am văzut prea mult progres. Economia Republicii Moldova nu s-a îmbunătățit prea mult de la destrămarea URSS-ului. Ceea ce afectează cel mai mult Republica Moldova este eșecul Guvernării de a lupta cu corupția. Iar scandalul din sistemul bancar este doar un exemplu de corupție. Cum se poate întâmpla ca un miliar de dolari să dispară din sistemul bancar, fără ca cineva să observe”, a declarat James Pettit.
Insuccesul Republicii Moldova este pus pe seama faptului că țara noastră și-a recăpătat de curând independența.
În ceea ce privește conflictul transnistrean, ambasadorul american James Pettit consideră că nu există prea multă dorință ca acesta să fie rezolvat.
”Este nevoie de o rezoluție între cele două părți. Situația actuală este foarte instabilă, și nu funcționează. Rezoluția trebuie să asigure un fel de autonomie regiunii, într-un mod în care să ofere celor din Transnistria încredere în forțele centrale de la Chișinău, care la rândul lor ar trebui să ofere politici inclusive. Sunt de acord că în prezent nu se observă un interes prea mare pe ambele maluri ale Nistrului, în rezolvarea acestei probleme”, a constatat James Pettit.
James Pettit a depus jurământul în calitate de Ambasador al SUA în Republica Moldova pe 16 ianuarie 2015.