Jüri Ratas: R.Moldova este o țară prioritară pentru Estonia

  • 18 Iunie 2018 11:52
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova este o țară prioritară pentru Estonia din punctul de vedere al cooperării pentru dezvoltare,  a declarat astăzi, la Chișinău, premierul estonian JüriRatas.

El a precizat că țara sa va susține Republica Moldova pe calea integrării europene, care este cea mai bună soluție pentru asigurarea prosperității. La rândul său, premierul Pavel Filip a precizat că Estonia este una din țările care susține proiectul rezoluției la Organizația Națiunilor Unite privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. 

Uniunea Europeană este un spațiu în care sunt respectate regulile democrației și drepturile fundamentale ale omului și Estonia este gata să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, a declarat JüriRatas, într-o conferință comună de presă cu premierul Pavel Filip. El a precizat că țara sa este gata să ofere Republicii Moldova sprijin inclusiv în domeniul securității și gestionarea frontierelor. Republica Moldova este o țară prioritară pentru Estonia din punctul de vedere al cooperării pentru dezvoltare, a declarat JüriRatas.

„Moldova este o țară prioritară pentru Estonia din punctul de vedere al cooperării pentru dezvoltare. Sunt 18 proeicte în derulare în prezent și alte 10 urmează să fie lansate. Prin aceste proiecte dorim să îmbunătățim calitatea vieții oamenilor”, a subliniat premierul estonian. 

Pavel Filip a precizat că principalele domenii în care Estonia acordă sprijin Republicii Moldova sunt dezvoltarea rurală, buna guvernare, dezvoltarea democrației, iar valoarea sprijinului financiar în 2018 este de aproximativ un milion de euro. Totodată, el a mulțumit Estoniei pentru contribuția în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, apreciind că Tallin-ul susține și proiectul Rezoluției propus de Republica Moldova la ONU, de retragere a armatei ruse.

JüriRatas se află într-o vizită de două zile în Republica Moldova. El a avut întrevederi cu Pavel Filip și cu vicepremierul pentru Integrarea Europeană, Iurie Leancă, și urmează să se întâlnească cu Igor Dodon.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău