Iurie Leancă și Victor Ponta au lansat lucrările de construcție a gazoductului Iași-Ungheni

  • 28 August 2013 11:14
Iurie Leancă și Victor Ponta au lansat lucrările de construcție a gazoductului Iași-Ungheni

Premierii Iurie Leancă și Victor Ponta, împreună cu comisarul european pentru energie Gunther Oettinger au lsanat marți, 27 august, în comuna Zagarancea, raionul Ungheni lucrările de construcție a gazoductului Iași-Ungheni.

Autoritățile speră ca lucrările de construcție să fie finalizate până la sfârșitul anului curent, iar din 2014 consumatorii din Ungheni să poată primi gaz la un preț mai mic. 

Lucrările de construcție au fost lansate simbolic de către cei trei oficiali în prezența câtorva sute de locuitori din raionul Ungheni. Lansarea construcției gazoductului Iași-Ungheni este un moment remarcabil pentru cooperarea dintre Republica Moldova, România și Uniunea Europeană, a declarat Iurie Leancă. El a menționat importanța acestui proiect pentru Republica Moldova, ceea ce îi va permite Chișinăului să-și diversifice sursele de import al gazului.
 
Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a menționat că acest gazoduct are o importanță strategică pentru ambele țări, deoarece urmează să diversifice aprovizionarea cu resurse energetice a Republicii Moldova, dar va spori și securitatea energetică a întregii regiuni. În acest context, el a menționat că Bruxelles-ul va continua să susțină proiectele energetice dintre cele două țări.
 
Premierul român Victor Ponta și-a exprimat speranța că începând cu anul viitor, locuitorii din regiunea Ungheniului vor putea consuma gaz la un preț mai mic decât cel actual. De asemenea, el a sugerat că peste câțiva ani România va extrage suficient gaz pentru a asigura consumul propriu, dar și al Republicii Moldova.
 
Locuitorii din Ungheni au salutat inițierea acestui proiect, considerând că astfel vor putea primi gaz mai ieftin, iar Republica Moldova își va reduce dependența față de Rusia. Raisa Țurcanu, o locuitoare a Ungheniului.
 
Conducta de gaz va avea o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 11 kilometri pe teritoriul Republicii Moldova. Costul lucrărilor pe teritoriul țării noastre este de aproximativ 9 milioane de euro, Chișinăul sperând că banii vor fi ulterior compensați de Uniunea Europeană și de România. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova. Dar capacitatea maximă a acestuia va putea fi utilizată abia în 4-5 ani, după ce Republica Moldova va construi o magistrală care va conecta și Chișinăul la această sursă alternativă de gaze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:7,72 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău