Iurie Leancă a participat la inaugurarea Conferinței științifice internaționale „Centenar Sfatul Țării”

  • 21 Noiembrie 2017 13:47
Iurie Leancă a participat la inaugurarea Conferinței științifice internaționale „Centenar Sfatul Țării”

Vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă a participat astăzi la inaugurarea Conferinței științifice internaționale „Centenar Sfatul Țării”, organizată cu ocazia a o sută de ani de la întrunirea în ședință legală și solemnă a primului organ legislativ al țării.  

”Sfatul Țării este primul organ legislativ și electiv, constituit pe baze democratice largi în concordanță cu canoanele vremii. El a activat în condiții extreme de haos și război și a identificat sub presiunea circumstanțelor o soluție care a salvat Basarabia de haosul dictaturii bolșevice”, a declarat Iurie Leancă la inaugurarea Conferinței, organizate în fostul Palat al Sfatului Țării, potrivit unui comunicat al Parlamentului.

Legislativul a prezentat la eveniment expoziția, inaugurată de zilele Parlamentului în luna mai curent. Aceasta conține fotografii și documente ale Sfatului Țării. La 21 noiembrie 1917, la Chișinău s-a întrunit în ședință legală primul organ legislativ al țării.

Constituit în mod democratic, cu o reprezentanță populară, Sfatul Țării a asigurat perspectiva de dezvoltare democratică a proceselor revoluționare în ținut, declanșate după revoluția rusă din februarie 1917. Sfatul Țării a votat Proclamația de neatârnare prin care era constituită Republica Democratică Moldovenească, iar în 1918 - unirea cu România. 

Conferința științifică internațională a fost organizată de Academia de Științe a Moldovei, Academia Română, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Institutul de Istorie al AȘM, Institutul „A. D. Xenopol” – Filiala Iași a Academiei Române, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

La Conferință participă savanți în domeniul cercetării istoriei din România, Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Letonia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău