Iurie Leancă a depus cererea pentru buletinul de identitate electronic

  • 13 Mai 2014 15:11
Iurie Leancă a depus cererea pentru buletinul de identitate electronic

Prim-ministrul Iurie Leancă este primul cetățean moldovean care a depus cererea pentru buletinul de identitate electronic.

Acest lucru s-a întâmplat în cadrul Conferinței Naționale „Moldova ICT Summit 2014”, care a început astăzi la Chișinău. Buletinul conține semnătura electronică, fapt ce permite accesul la toate serviciile electronice, iar posesorul unui asemenea act poate să-și vizualizeze pe internet datele personale sau chiar cine a avut acces la datele sale.

Barierele birocratice și taxele înalte cu posibilități de interpretare a regimului fiscal sunt cele două mari constrângeri în calea dezvoltării companiilor IT în Republica Moldova și fac din țara noastră o destinație neatractivă pentru potențialii investitori, a declarat în deschiderea evenimentului ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip. Oficialul a prezentat în premieră pachetul de acțiuni pentru sporirea competitivitățății industriei IT.

Acțiunile privind creșterea competitivității în domeniul IT mai prevăd impozitul unic de 12 la sută, raportat la cifra de afaceri pentru companiile care activează în domeniu. Aplicarea planului de acțiuni ar crește încasările la bugetul național până la 14 milioane de lei, față de 1,6 milioane lei cât este în prezent, a menționat ministrul Pavel Filip. O altă noutate a fost crearea Centrelor de excelență  pentru asigurarea sectorului IT cu specialiști înalt calificați.

Republica Moldova se află printre primele 10 țări din lume la viteza internetului, a menționat Ionuț Simion, reprezentantul companiei Price Waterhouse, companie partener în eleaborarea strategiei de dezvoltare a competitivității în domeniul IT.

Moldova ICT Summit 2014 este organizat la Chișinău al cincilea an consecutiv.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
24,24
Cer fragmentat
Umiditate:64 %
Vint:2,57 m/s
Sat
23
Sun
21
Mon
19
Tue
20
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău