Iurie Calestru: Trebuie să fim gata pentru absorbția fondurilor europene

  • 21 August 2023 17:38
Iurie Calestru: Trebuie să fim gata pentru absorbția fondurilor europene

Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru absorbția fondurilor de preaderare. Este opinia președintelui Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, Iurie Calestru. Potrivit șefului IDEP Moldova, societatea civilă și autoritățile Republicii Moldova trebuie să-și consolideze eforturile pentru a crește potențialul de atragere a proiectelor sprijinite financiar de Uniunea Europeană.

Potrivit președintelui IDEP Moldova, una dintre prioritățile IDEP Moldova este de a atrage proiectele de dezvoltare regională și locală care să contribuie la apropierea țării de Uniunea Europeană. În acest sens, IDEP Moldova organizează forumuri de discuții cu experți din România pentru a prelua experiența țării vecine în procesul preaderării la Uniunea Europeană.

„Una dintre direcțiile de dezvoltare prioritare ale IDEP Moldova este identificarea soluțiilor pentru absorbția fondurilor europene disponibile pentru Republica Moldova. Noi, ca țară, trebuie să fim gata cu echipe ce au competențe în domeniul managementului proiectelor, documentelor necesare, înțelegerea pașilor necesari pentru a fi parcurși pentru absorbția fondurilor europene, ca să putem asimila și valorifica 100% din fondurile oferite de Uniunea Europeană. Anume acesta este scopul nostru în perioada următoare, să creăm condiții prielnice pentru ca acest lucru să se întâmple, iar fondurile oferite de contribuabilii din Uniunea Europeană să ajungă direct la destinație, la cetățenii Republicii Moldova”, a spus președintele Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP Moldova), Iurie Calestru, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Forumuri de discuții privind preluarea bunelor practici ale României în domeniul preaderării au avut loc la București, Iași, Baia Mare, Bacău, Bârlad și în alte localități din România. La discuții participă reprezentanți ai administrației publice locale, reprezentanți ai instituțiilor medicale și de învățământ din Republica Moldova, astfel încât aceștia să fie cât mai pregătiți pentru depunerea de proiecte și, implicit, atragerea fondurilor europene.

„Acum, în aceste condiții de incertitudine și riscuri multidimensionale, trebuie să sprijinim autoritățile centrale din Republica Moldova, să rămânem de partea civilizată a Europei, lucru posibil datorită proiectelor finanțate de Uniunea Europeană”, a mai spus directorul de programe IDEP Moldova, Iurie Calestru.

IDEP Moldova este o organizație apolitică ce are misiunea de a coagula eforturile unui număr mare de experți, reprezentanți ai mediului academic, lideri de opinie și reprezentanți ai societății civile, în activități îndreptate spre dezvoltarea regională și a comunităților locale.

Conferința se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul conferinței de presă nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău