Iurie Calestru: Integrarea europeană poate fi impulsionată prin proiectele susținute de Uniunea Europeană

  • 21 August 2023 16:07
Iurie Calestru: Integrarea europeană poate fi impulsionată prin proiectele susținute de Uniunea Europeană

Proiectele realizare cu sprijinul financiar al Uniunii Europene pot impulsiona eurointegrarea Republicii Moldova. Declarația aparține președintelui organizației IDEP Moldova, Iurie Calestru, și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Potrivit președintelui IDEP Moldova, România este statul care poate oferi Republicii Moldova expertiza necesară în procesul apropierii de blocul comunitar, iar pentru a prelua bunele practici din România, IDEP Moldova realizează vizite de studiu peste Prut.

Potrivit șefului IDEP Moldova, din luna ianuarie 2022 și până în prezent, sute de reprezentanți ai instituțiilor publice din Republica Moldova au efectuat vizite de studiu în România. Scopul vizitelor a fost de a promova parteneriatele transfrontaliere și de a prelua de la partea română experiența eurointegrării în domeniul administrației, educației, sănătății, mediului de afaceri.

„Integrarea europeană a Republicii Moldova poate fi impulsionată prin și datorită proiectelor realizate cu susținerea Uniunii Europene. Până la aderarea la UE din 2007, România a avut multe proiecte și realizări, iar Republica Moldova ar putea prelua aceste bune practici. De asemenea, România ne poate transmite bunele practici din ziua aderării la UE și până astăzi. Pe parcursul ultimelor 10 luni au avut loc 9 evenimente, circa 900 de reprezentanți ai instituțiilor, organizațiilor sau localităților din Republica Moldova au efectuat vizite de lucru în România. Datorită acestor vizite de lucru și studiu au fost create condițiile necesare pentru stabilirea parteneriatelor interinstituționale pentru crearea echipelor de proiect mixte moldo-române. Datorită acestor vizite de lucru, cât și a acțiunilor post-vizite au fost schițate o serie de proiecte comune ce pot fi realizate la nivel transfrontalier. E vorba de programul Interreg NEXT România-Republica Moldova 2023, din 1 august a fost deja deschisă prima linie de finanțare din acest program”, a spus președintele IDEP Moldova, Iurie Calestru.

Potrivit președintelui IDEP Moldova, Republica Moldova trebuie să-și fortifice capacitatea de absorbție a fondurilor europene, astfel încât să poată beneficia de sprijin financiar din partea Uniunii Europene prin intermediul instrumentului de preaderare.

„În cadrul forumurilor de discuții colegii din România au transmis bunele practici din perioada de pre-aderare și post-aderare privind atragerea și valorificarea fondurilor europene. Noi, cei de la IDEP Moldova organizăm lunar instruiri cu experți din România pentru mai mulți specialiști din cadrul instituțiilor publice din Republica Moldova. Scopul acestor instruiri este de a contribui la crearea competențelor, la schimbul bunelor practici cu omologii din România și extinderea rețelei de cooperare pentru viitoarele parteneriate. În cadrul cursurilor organizate în perioada ianuarie 2022-august 2023, au participat mai mulți conducători ai instituțiilor publice din cadrul administrațiilor publice locale și regionale, instituții de învățământ, sport, instituții medicale. Autoritățile Republicii Moldova fac demersuri necesare pe dimensiunea bilaterală cu România, în special la subiectul privind adoptarea acquis-ului comunitar, precum și alte dosare complicate printre care securitatea energetică”, a explicat șeful IDEP Moldova.

IDEP Moldova este o organizație apolitică ce are misiunea de a coagula eforturile unui număr mare de experți, reprezentanți ai mediului academic, lideri de opinie și reprezentanți ai societății civile, în activități îndreptate spre dezvoltarea regională și a comunităților locale.

Conferința se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul conferinței de presă nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău