Iulian Groza: Situația în privința cererii R. Moldova pentru statutul de candidat la UE ar putea deveni mai clară către sfârșitul lunii iunie

  • 11 Mai 2022 18:48
Iulian Groza: Situația în privința cererii R. Moldova pentru statutul de candidat la UE ar putea deveni mai clară către sfârșitul lunii iunie

Directorul executiv al Institutul pentru politici și reforme europene (IPRE), expertul Iulian Groza, consideră că situația în privința cererilor Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei pentru statutul de candidat la UE ar putea deveni mai clară către sfârșitul lunii iunie. Potrivit Infotag, el a spus acest lucru într-un comentariu pentru buletinul lunar "Sinteze și dezbateri de politică externă", al Asociației pentru politica externă (APE).

Expertul notează că, după ce Chișinăul va depune partea a doua a chestionarului (prima a fost depusă pe 22 aprilie), va fi necesar să așteptăm concluzia finală a Comisiei Europene.

"Putem să ne așteptăm ca spre sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie, CE își va finaliza opiniile cu privire la chestionare și statutul de țară candidată pentru țările care au reușit să transmită răspunsurile într-un termen scurt. Apoi, opinia Comisiei va fi transmisă către grupul de lucru al Consiliului Uniunii Europene pentru a fi discutate la nivelul statelor membre. Probabil, către mijlocul lunii iunie am putea avea primele semnale cu privire la evaluarea cererii de aderare și recomandări către CE din partea statelor membre la nivelul Consiliilor de miniștri. După decizia pe care o va lua Consiliul afacerilor externe al UE, deja vom fi în situația în care să vedem o decizie finală a Consiliului European, planificat pe 23-24 iunie", consideră expertul.

El a subliniat că în acest moment este imposibil de prezis care va fi opinia Comisiei Europene. Groza consideră că cel mai important lucru este decizia politică pe care o vor lua statele membre UE, oferind perspective clare de aderare la Uniune.

"Din momentul în care Moldova va primi statutul de candidat, va fi necesară depunerea unor eforturi și mai mari pentru implementarea reformelor", a subliniat Groza.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-3,37
Cer fragmentat
Umiditate:96 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
3
Fri
0
Sat
-0
Sun
-3
Arhivă Radio Chișinău