Iulian Groza îi sugerează lui Ion Chicu să se abțină de la eventuale intenții încurajate de unii politicieni de a separa MAEIE, în cazul în care va ajunge premier (Revista presei)

  • 14 Noiembrie 2019 09:15
Iulian Groza îi sugerează lui Ion Chicu să se abțină de la eventuale intenții încurajate de unii politicieni de a separa MAEIE, în cazul în care va ajunge premier (Revista presei)

Revista presei - 14 noiembrie.

Guvernul minoritar e o construcție șubredă care nu rezistă mult pentru că nu are acoperire politică, spune analistul politic Victor Ciobanu într-un interviu pentru Tribuna. El menționează că că în R. Moldova au mai fost astfel de precedente. „Unde mai pui că la noi pe timpul guvernelor minoritare se și mai fură ceva”, susține analistul.

El opinează că după demiterea Guvernului Sandu, nu a câștigat nimeni, dar vor pierde toți cei implicați. „PSRM aparent câștigător își va mai întări un timp pozițiile, va obține și funcțiile râvnite, dar foarte curând va resimți instabilitatea și șubrezenia construcției. ACUM va avea un timp o creștere de rating în postura deja de opoziție principială, dar care nu va putea fi menținută mult timp, pentru că a pierdut resursele oferite de guvernare. PD are o problemă majoră – de a se menține pe linia de plutire și va vota orice”, punctează analistul în același interviu.

Ziarul de Gardă ne oferă o perspectivă de la Berlin asupra demisiei Guvernului  Sandu. Șeful Departamentul Europa Centrală și de Est la Friedrich-Ebert-Stiftung, Matthias Jobelius, crede că Uniunea Europeană e acum mult mai politizată, atunci când vine vorba de R. Moldova, „pentru că nu vor să repete ceea ce s-a făcut în trecut – să închidă ochii la anumite lucruri. Reformele și problemele legate de justiție sunt în capul listei pe agendă” . Expertul german susține că Uniunea Europeană a învățat să folosească un limbaj mai puternic atunci când e vorba de Moldova, „iar înghețarea banilor e un instrument pe care l-a aplicat destul de des în cazul Moldovei, și asta e în afara discuțiilor acum, de asemenea, dacă lucrurile nu vor merge în direcția corectă”, notează Ziarul de Gardă.

O lecție rusească predată la Chișinău, titrează publicația românească podul.ro. Într-un editorial, Vlad Țurcanu scrie că după demisia Guvernului Sandu printr-o moțiune de cenzură, „Republica Moldova se scufundă într-o nouă perioadă de incertitudine, în ciuda statutului său de țară asociată cu Uniunea Europeană. Forțele prorusești își intensifică dominația asupra scenei politice, fără să se întrevadă vreo posibilitate reală în timpul apropiat ca acestea să poată fi stăvilite”, notează autorul.

„Misterele unui divorț frumos. Frumoasa și bestia” titrează Deschide.md într-un editorial semnat de Petru Bogatu. El scrie că „instalarea și căderea guvernului Sandu, volens nolens, amintește de basmul „Frumoasa și Bestia” în care o fată inocentă alege să trăiască sub același acoperiș cu un monstru”. Autorul scrie că după ce, cu sprijinul fracțiunilor PAS și PPDA, a preluat controlul asupra mai multor instituții importante ale R. Moldova,

„Igor Dodon mai avea nevoie să se cuibărească temeinic în administrația locală. În urma scrutinului de duminică acest obiectiv a fost atins și socialiștii s-au văzut cu sacii în căruță. Astfel, președintele republicii și PSRM și-au asigurat spatele. După alegerile locale stânga rusofilă s-a simțit suficient de puternică și protejată ca să nu să se mai teamă de revenirea lui Plahotniuc. În aceste împrejurări, Dodon și compania nu mai aveau nevoie de Maia Sandu de care s-au folosit pentru a urca în vârful piramidei. Cacealmaua rusească a funcționat fără cusur”, scrie Petru Bogatu în editorialul pentru deschide.md.

Fostul vice-ministru de Externe și actualul director al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, îi sugerează prim-ministrului desemnat Ion Chicu să nu separe Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Într-un  mesaj publicat pe Facebook, el îi sugerează lui Ion Chicu „să analizeze bine structura cabinetului său și să se abțină de la eventuale intenții încurajate de unii politicieni de a separa acest minister, în contextul perspectivelor pline de provocări în partea ce ține de obiectivul implementării Acordului de Asociere UE-Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău