Iulian Groza: Evident că interlocutorii de la Bruxelles așteaptă să discute cu Maia Sandu ce se poate face pentru a relansa relațiile R.Moldova cu UE, pentru a valorica obiectivele setate de președinte pe agenda de politică internă

  • 18 Ianuarie 2021 14:22
Iulian Groza: Evident că interlocutorii de la Bruxelles așteaptă să discute cu Maia Sandu ce se poate face pentru a relansa relațiile R.Moldova cu UE, pentru a valorica obiectivele setate de președinte pe agenda de politică internă

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu se află astăzi și mâine într-o vizită de lucru la Bruxelles, unde are programate o serie de întrevederi cu liderii blocului comunitar. Șeful statului s-a întâlnit deja cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. La Chișinău, experții în politică externă spun că această vizită, care ar însemna o relansare a relațiilor bilaterale, a fost așteptată timp de mai mulți ani și la Bruxelles. 

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit în această dimineață la Bruxelles cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Oficialii nu au făcut declarații pentru presă, iar publice au fost făcute doar imaginile protocolare.

Mai târziu, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe pagina sa de Twitter că a primit-o pe Maia Sandu la Bruxelles și a felicitat-o pentru mandatul puternic pe care l-a câștigat. Von der Leyen a declarat că Maia Sandu poate conta pe sprijinul Uniunii în procesul de reforme, inclusiv în sistemul judiciar și în lupta contra corupției, dar și în lupta cu COVID-19 și redresarea post-pandemie.

Analiștii de la Chișinău califică vizita Maiei Sandu la Bruxelles drept una importantă. Mai mult, vizita ar fi fost așteptată mult și de Uniunea Europeană, iar dovadă sunt întâlnirile de rang înalt pe care le are Maia Sandu, consideră directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza. Într-un comentariu pentru Radio Chișinău, el opinează că această vizită nu va fi doar o relansare a relațiilor bilaterale, dar și o modalitate de a-i ajuta pe cetățeni, care se confruntă cu pandemia de COVID-19.

„Această vizită într-adevăr este așteptată și la Bruxelles, lucru confirmat și de nivelul întrevederilor pe care le are președinta Maia Sandu: cu președinta Comisiei Europene, președintele Consiliului Uniunii Europene, comisari, parlamentari europeni. Evident că interlocutorii de la Bruxelles așteaptă să discute cu președinta Maia Sandu ce se poate face pentru a relansa relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, pentru a valorica obiectivele setate de președinta Maia Sandu pe agenda de politică internă. Și pentru Republica Moldova este importantă restabilirea acestor contacte. Republica Moldova se află într-o situație complicată, nu doar din cauza crizei politice, dar și din cauza pandemiei. Așa cum anunțase și Maia Sandu, unul dintre rezultatele acestei vizite este cum poate UE ajuta mai mult RM, cetățenii în depășirea acestei crize, în a ajuta sistemul medical, în a aduce vaccinurile pentru cetățenii Republicii Moldova, în aduce mai mult sprijin pentru relansarea economică, pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii”, a declarat Iulian Groza. 

Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere și cu Procurorul șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi. Discuția s-a axat pe nevoia de a impulsiona reformele din sistemul justiției în Republica Moldova

În această după-amiază, președinta Maia Sandu are o întrevedere și cu președintele Consiliului Uniunii Europene Charles Michel, cu Înaltul Reprezentat al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borell. Pe agendă sunt întrevederi cu mai mulți comisari și parlamentari europeni.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău