Iulian Fota: România susține deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE în acest an

  • 02 Noiembrie 2023 09:18
Iulian Fota: România susține deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE în acest an

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a subliniat, în timpul unei întrevederi cu europarlamentari germani, importanța deosebită a continuării sprijinului susținut și coordonat pentru Republica Moldova și a evidențiat eforturile deosebite ale autorităților pro-europene de la Chișinău în realizarea reformelor asumate, relatează serviciul de presă al instituției, citat de Radio Chișinău.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a avut marți, 31 octombrie 2023, o întrevedere cu o delegație de parlamentari germani aflată în vizită de informare în România, relatează sursa citată.

Întâlnirea se înscrie în cadrul dialogului politic intens dintre România și Republica Federală Germania din cursul acestui an, pe toate temele de actualitate. Discuțiile cu parlamentarii germani, concentrate cu precădere pe situația din regiunea Mării Negre și Orientul Mijlociu, au evidențiat evaluări și înțelegeri similare, precum și preocuparea comună pentru menținerea unității europene și transatlantice, respectiv pentru restaurarea și consolidarea securității în aceste zone.

Secretarul de stat Iulian Fota a prezentat riscurile de securitate din zona Mării Negre, amplificate ca urmare a atacurilor cu drone ale Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. A arătat că România a luat măsuri de creștere a supravegherii aeriene din zonă, inclusiv cu sprijinul NATO, și că va continua să acorde sprijin consistent și multidimensional Ucrainei. A mulțumit pentru participarea Germaniei la consolidarea misiunilor de poliție aeriană deasupra României.  

Oficialul român a reliefat importanța deosebită a continuării sprijinului susținut și coordonat pentru Republica Moldova și a evidențiat eforturile deosebite ale autorităților pro-europene de la Chișinău în realizarea reformelor asumate. A subliniat susținerea României pentru obținerea, până la finalul acestui an, a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, alături de Ucraina.

Reiterând poziția fermă a României de condamnare a atacului terorist al grupării Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie 2023, secretarul de stat Iulian Fota a prezentat eforturile României de repatriere a cetățenilor români din Fâșia Gaza, de eliberare a ostaticilor, precum și de a furniza ajutor umanitar destinat civililor. A evidențiat importanța asigurării unui flux constant de ajutoare umanitare pentru populația civilă, precum și a respectării dreptului internațional și a dreptului internațional umanitar. A evocat demersurile diplomatice de coordonare ale României cu liderii din regiune, precum și cu oficiali europeni și din cadrul ONU, în susținerea acestor obiective.

În cadrul discuțiilor, ambele părți au subliniat necesitatea unității și strânsei colaborări transatlantice pentru gestionarea eficientă a acestor probleme stringente de securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău