Iulian Filip: Deținuții au nevoie de cărți și de instruire, vorba lui Socrate – cei răi se îndepărtează de bine pentru că nu-l cunosc

  • 18 Noiembrie 2020 10:30
Iulian Filip: Deținuții au nevoie de cărți și de instruire, vorba lui Socrate – cei răi se îndepărtează de bine pentru că nu-l cunosc

Un proiect național cu genericul „Arhiva de voci” se desfășoară în Republica Moldova, cu suportul Bibliotecii Naționale și a Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hașdeu”. În cadrul acestuia, deținuții din penitenciare discută cu emerite personalități din domeniul culturii, fiind aplicată și terapia prin lectură.

În cadrul proiectului national „Arhiva de voci” personalități din domeniul culturii comunică cu deținuți de la penitenciare și îi ajută, prin intermediul cuvântului și a lecturii, să înceapă o nouă viață.

La Biblioteca Națională a avut loc o masă rotundă cu prezentarea unor totaluri ale proiectului, la care au participat și scriitorul Iulian Filip, educatoarea de la penitenciarul nr. 3 Leova, Rodica Verdeș, unde este realizat proiectul, reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Poetul Iulian Filip, care a făcut și o donație însemnată de carte pentru deținuți, consideră că dialogul socratic, folosind lecturile, este o terapie eficientă pentru aceste persoane care au ajuns într-o perioadă dificilă a vieții: E un caz aparte când am aflat despre aceste inițiative ale deținuților de a întemeia la penitenciare biblioteci, impusul venind chiar de la ei. Așa a fost la penitenciarul 15 din Leova, unde am avut o întâlnire. Cred că în aceste dimensiuni a privaților de libertate motivele cheie, existențiale, între care libertatea și evadarea către mai multă libertate, constituie un poligon și un câmp de luptă, unde dialogurile sunt un pic mai tensionate și provoacă prilej pentru meditație. Le vorbeam despre ceea ce consider un personaj model, ducător de cruce, Jean Valjean al lui Voctor Hugo, din Mizerabilii. Ei mi-au răsuns cu mai carismaticul Monte-Cristo. Am mai vorbit și de alți autori. E un dialog foarte interesant, neordinar, în măsura în care te îndeamnă să vii în dimensiunea juridică, unde am mai puțină pregătire. Dar întrebările și mesajul sunt foarte clare, spre exemplu – cât e de logic ca un privat de libertate, care a făcut un termen de 10 ani, să ajungă a doua oară după gratii mult mai ușor, chiar pentru niște încălcări mai lejere? Și întrebarea era – de ce, dacă am ispășit odată termenul, să fiu pedepsit mai crâncen? Dar vorba lui Socrate, care zicea că el nu face altceva decât face mama lui Natena, care era moașă – prin dialog moșesc ceea ce în fiecare din ei există. Asta este important, ca să descătușezi ceea ce în fiecare om există. Și tot Socrate zicea că nimeni nu e rău de bunăvoie, cei răi se îndepărtează de bine pentru că nu-l cunosc. Arătarea binelui cred că e de datoria nu numai a scriitorilor.. , a spus scriitorul Iulian Filip.

Educatoarea de la penitenciarul nr 3 Leova, Rodica Verdeș, este cea care se zbate pentru o schimbare în sufletul educabililor săi de mult timp. Semnalând problema lipsei de cărți în aceste instituții, a venit cu mai bine de-un an în urmă la Biblioteca Națională, pentru a obține cărți pentru deținuți. Ea consideră că terapia prin lectură, instruirea deținuților a devenit vitală într-o epocă a schimbărilor rapide: “Sunt sigură – cartea schimbă omul și voi încerca în continuare să-i schimb pe deținuți cu ajutorul cărților, a educației. Viziunea celor care nimeresc aici de multe ori este că nu mai are scăpare, i s-a închis orice cale. Dar nu este corect, ieșire din situație este întotdeauna, iar cu ajutorul cărților ei înțeleg că sunt și alte personaje, fictive sau reale, care trecând prin situații asemănătoare le-au depășit, schimbându-se la nivel emoțional. Scopul meu este să îi ajut să-și schimbe modul de gândire. Am aflat despre o persoană, concetățean de-al nostru, care fiind condamnat în Anglia, s-a schimbat radical – a citit mult și a scris și o carte despre experiențele sale. În acest răstimp scurt e cam greu să observi schimbarea, pentru că ea se produce în interior. Dar mă voi bucura dacă cel puțin o persoană din cele 22 care beneficiază de acest proiect, se va schimba.

Continuarea programului nostru de activitate o văd în organizarea unor cursuri de instruire pentru deținuți. Ei toți au o frică de momentul când vor ieși din penitenciar – se gândesc unde se vor duce și ce vor face. Mulți dintre ei solicită studierea limbilor străine. Cred că ar trebui să fie organizate niște cursuri de instruire pentru a le oferi cunoștințe pentru viitor – doar în timpurile noastre, când societatea se schimbă cu pași rapizi, ei nu au acces nici la internet, nu au computere”, a menționat Rodica Verdeș.

Vice-directorul Bibliotecii Naționale, Aliona Muntean a mai menționat că un lot de cărți, printre care și manuale de limbi străine, a fost transmis deținuților de la penitenciarul nr.3 Leova: Am cunoscut-o pe R. Verdeș cu mai bine de un an în urmă, când a venit la noi și ne-a spus că deținuții își doresc să citească, dar sunt privați de acest lucru. Bibliotecile care erau pe timpuri în aceste instituții sau s-au distrus, la moment deținuții nu au acces la literatură. Atunci, după ce s-a mai adresat cineva cu aceeași rugăminte, am inițiat o campanie amplă de colectare de carte, care a avut ecou în societate și în urma căreia am donat un lot important de carte mai multor instituții penitenciare. Actualul proiect a venit ca o continuare a acelei ințiative și la moment am selectat mai multe volume pe care le deținem în mai multe exemplare și le-am transmis deținuților”, a menționat vicedirectorul Bibliotecii Națonale, Aliona Muntean.

Conform Administrației Naționale a Penitenciarelor, mai multe instituții penitenciare urmează să beneficieze de amenajarea bibliotecilor și proiecte asemănătoare, de terapie prin lectură.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău