Iulian Chifu: SUA, UE și Rusia au căzut de acord că Vlad Plahotniuc trebuia eliminat (Revista presei)

  • 21 Iunie 2019 09:48
Iulian Chifu: SUA, UE și Rusia au căzut de acord că Vlad Plahotniuc trebuia eliminat  (Revista presei)

Analistul de la București, Iulian Chifu, crede că trei puteri, SUA, UE și Rusia au căzut de acord că Vlad Plahotniuc trebuia eliminat, deoarece își luase angajamente și nu le respectase și ”era un fel de stat în stat, un fel de stat particular, cu plusurile și cu minusurile fiecărei asemenea organizări, evident. Cu minusuri puternice din punct de vedere democratic”, subliniază analistul, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Referitor la majoritatea parlamentară PSRM-ACUM, Iulian Chifu o consideră ”o coaliție foarte stranie, în care una dintre părți deține practic majoritar Guvernul, un Guvern de vitrină, un Guvern foarte curat, cu oameni bine pregătiți, poate mai puțin obișnuiți cu zona administrativă din Republica Moldova, (…) foarte bine pregătiți. Pe de altă parte, avem o altă componentă care deține, de fapt, toate cheile de control. Cea mai importantă cheie de control într-o democrație este Curtea Constituțională, care poate interveni oricând și poate rearanja raporturile dintre instituții. Curtea Constituțională în Republica Moldova este complet decredibilizată”, subliniază analistul.

Jurnal.md publică un articol din EU Observer despre Republica Moldova, în care afirmă  că fostul guvern al Partidului Democrat lasă în urmă o moștenire otrăvitoare: instituții de stat golite, o justiție coruptă sau controlată, finanțe șubrede, scheme obscure de delapidări, o mare parte de mass-media servilă și un sistem de interceptări ilegale practicate la scară largă. Toate acestea vor fi provocări serioase cărora noul Guvern trebuie să le facă față, iar lista nu se încheie aici. Or, viziunile diferite ale celor două forțe politice, în special în ceea ce privește orientarea politicii externe a țării, va fi încă una dintre provocări.

Analistul politic Victor Ciobanu este de părere că de pe urma formării coaliției dintre PSRM și Blocul ACUM ar avea de câștigat „În primul rând – poporul RM, care a meritat această victorie după ani de proteste și presiuni asupra fostei guvernări. Nu știu dacă au avut de câștigat cei din guvernarea actuală, pentru că e una de sacrificiu. Au de făcut o muncă titanică – de curățat grajdurile lui Augias. Cert este că a pierdut guvernarea precedentă”, a precizat analistul pentru portalul Tribuna.

Ziarul Național publică opinia unui analist de la București, Cristi Hrițuc, în care este criticată alianța dintre blocul ACUM și PSRM, care ”au blocat proiectul de constituire a unei comisii parlamentare de anchetă privind finanțarea președintelui Dodon și a PSRM. (…) Maia Sandu a răspuns inițial că Parchetul trebuie să își facă treaba, însă toți politicienii încearcă să ascundă subiectul. Imunitatea lui Dodon pare că face parte dintr-o negociere care a avut loc între cele două părți. La schimb, se pare că rușii au oferit un „moratoriu”. Politicienii din cele două partide, din alianța Est-Vest nu vor mai purta discuții, dezbateri ideologice despre viitorul Moldovei. Toată lumea consimte practic la păstrarea status quo-ului actual”, este de părere analistul.

Ambasada Republicii Moldova în Israel va rămâne la Tel Aviv și nu va fi mutată la Ierusalim, a declarat prim-ministra Maia Sandu la TVR Moldova, citată de Adevărul. Ea susține că nu există o decizie a fostului Guvern ce ar spune că Ambasada va fi mutată, deși ex-premierul Pavel Filip anunțase anterior despre o hotărâre a Executivului în acest sens. „Nu există niciun document scris. A existat doar un comunicat de presă. Respectiv, nu există o asemenea decizie și nu se mută ambasada”, a declarat Maia Sandu.

Fostul director al companiei de stat MoldATSA, Sorin Stati, susține, referindu-se la contrabandă, că de vinerea trecută, când a demisionat Guvernul Filip, „prin Aeroport nu a mai plecat nimic. Contrabandiștii așteaptă”. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8. Potrivit lui, în sistem ar exista oameni care dețin probe cu privire la schemele de contrabandă cu diferite mărfuri, ar exista oameni care au fost forțați să se implice în aceste scheme numai că aceștia ezită să iasă în public. Sorin Stati a mai dezvăluit mai multe scheme de contrabandă cu țigări, tutun, alcool etilic, anabolizante și chihlimbar. Ministrul de Interne, Andrei Năstase, l-a invitat la MAI imediat după emisiune pentru a fi audiat.

Ziarul de Gardă scrie că statul va plăti despăgubiri de 750 de mii de lei judecătorului reținut în flagrant cu 200 de USD, dar achitat ulterior de instanțe. Primul magistrat reținut în flagrant cu mită în perioada reformei justiției, Gheorghe Popa, va primi și salariul restant. La aproape șase ani după ce a fost arestat în timp ce ar fi primit 200 de USD drept mită de la un avocat, judecătorul Gheorghe Popa a învins la CSJ, într-un litigiu în care a solicitat despăgubiri morale și materiale de 1,6 milioane de lei.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău